• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDAKİ TEŞVİK ARTMALI”


ANKARA- Zorunlu trafik sigorta sistemindeki basamakların genişletilmesini olumlu karşılayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 Ocak 2023’ten itibaren zorunlu trafik sigortasında dinamik basamak sistemi ile fiyat kademelerine iki basamak daha eklenmesi sevindirici. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi trafik sigorta basamakları daha da genişletilerek hiç cezası olmayan sürücüler için verilecek yüzde 50 teşvik oranı artırılmalı. 5-10 yıl boyunca hiç kaza yapmayan, tek bir cezası bile olmayan sürücülerin zorunlu trafik sigortasında hatırı sayılır bir indirim yapılmalı ki trafik kazaları azalsın. Buna ilaveten dar gelirli vatandaşın belini büken yüksek sigorta ücretleri için bankalar ve sigorta şirketleri elini taşın altına koyarak daha önce var olan taksit imkanını yeniden getirmeli ve taksit sayısı artırılmalı” dedi.

-“TEŞVİKİN ARTIRILMASI DOĞRUDAN TRAFİK KAZALARINI AZALTIR”

Trafik sigorta primleri hesaplanırken ceza puanına göre fiyat artışı yapıldığı gibi cezası olmayanlar için de indirime gidilecek olmasının adaletli olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde 2021 yılında toplam 1 milyon 186 bin 353 adet trafik kazası meydana geldi. Trafik kazalarını azaltmak için ceza puanı yüksek olan sürücülerin sigorta primlerinde fiyat artışı uygulaması yapılıyordu. Ancak iyi sürücüler için teşvik oranı düşüktü. Yeni düzenleme ile cezası yüksek olan sürücülerin zorunlu trafik sigorta primleri yüzde 200’e kadar artarken aynı şekilde trafik kurallarına uyan ve 3 yıl boyunca hiç kaza yapmayan sürücüler için de yüzde 50’ye varan indirimle teşvik sistemi hayata geçiriliyor. Bu sistemde trafik kazası yapan sürücülerin cezasını iyi sürücü ödemeyecek. Bunun için de hiç kaza yapmayan sürücüler için daha fazla indirim yapılmalı” şeklinde konuştu.

-“YÜKSEK SİGORTA ÜCRETLERİ DAR GELİRLİ VATANDAŞI ZORLUYOR”

Öte yandan enflasyona bağlı olarak ay ve yıl bazında artan zorunlu trafik sigorta ücretlerinin dar gelirli vatandaşı zorladığını belirten Palandöken, “İlk kez sigorta yaptıracak sürücülerin henüz trafik kazası geçmişi belli olmadığı için indirimden faydalanamıyor. Enflasyona bağlı olarak ay ve yıl bazında artan zorunlu trafik sigorta ücretleri özellikle dar gelirli vatandaşın belini büküyor. Hem sigorta şirketleri hem de bankalar elini taşın altını koyarak geçmişte sağlanan taksit imkanını yeniden getirmeli. Ayrıca geçmişte 3-4 olan taksit sayısı da mutlaka artırılmalı. Çünkü enflasyonla birlikte artan fiyatlar karşısında araç sahipleri tek seferde yüksek meblağları ödeyemediği için sigortalılık oranı düşüyor” diye konuştu.