• E-Posta
  • Yazdır

ESNAFIN SORUNLARINI BAKAN PEKCAN`A ANLATAN PALANDÖKEN,`ESNAF VE SANATKAR DEVLETİNE HİÇBİR ZAMAN YÜK OLMADI`


 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, birçok üst düzey bürokrat ve Esnaf ve Sanatkâr Birlik Başkanları, Federasyon ve Oda Başkanlarının katılımı Genel Başkan Bendevi Palandöken`in ev sahipliğinde TESK Genel Merkez toplantı salonunda esnaf ve sanatkârın sorunlarına ilişkin İstişare Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

ANKARA- Toplantının açılışında konuşan Genel Başkan Bendevi Palandöken Esnaf ve sanatkârların devlete yük olmadan kendi mahareti ve zanaatıyla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayarak, `Yerel seçimlerin ardından ülkemizde seçim dönemi bitti artık geçim dönemi. Bizim tek beklentimiz kepengimizin açık kalması, devlete yük olmadan kendi maharetimizle zanaatımızla ayakta kalabilmek. Takdir edersiniz ki bu bizim yaşam hakkımız. Esnaf ve sanatkârlar hiçbir zaman devletine yük olmadı, olmayacağız. Ama gerçekten haksız rekabetle karşı karşıyayız. Günümüzün modası olan perakende sektöründeki düzenlenen yasa tasarısı bile bizim ayakta kalabilmemize yeterli çare olmadı` dedi.

-`ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN YÜREĞİNE SU SERPİTİLMELİ`

Esnaf ve sanatkârın sokağın simgesi olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kabinede de konuşulurken özellikle milletvekilleri, `Biz esnaf ve sanatkar çocuğuz` diye konuşurlar. Esnaf bir sokağın simgesi, markası. En zengin tüccara sorsanız yine `Esnafım` der. Ama esnafla olan mücadelede en önde yer alıyor. Bu bizi incitiyor, acıtıyor. Biz onlar için emek sarf ediyoruz, mücadele ediyoruz, onların ürününü satıyoruz onlar da bizim rakibimiz olmasın. TESK olarak sayımız her gün azalıyor. 4 milyon, 3 milyon diye telaffuz ettiğimiz kesim neredeyse bizim kadar diğer mesleki odalara gitmek suretiyle bir haksız rekabet doğruluyor. Tamam, tüzel kişiler emin ama şirketler fark edilmeli. Bir an evvel bu mesele çözülmeli en azından yüreğimize su serptirilmeli` şeklinde konuştu.

-`ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ`

Daha sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Türkiye`nin zor bir dönemden geçtiğini ve bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Pekcan, "Biliyorum ki hepinizin çok sıkıntıları var. Bunların da farkındayız ve elimizden geldiği kadar bunları nasıl yenebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Bugün bu toplantıyı arkadaşlarımdan ben istedim. Sizlerle bir araya gelip, dertleri, sıkıntıları paylaşayım istedim. Çünkü Bakanlığa geldiğim günden itibaren bütün iş dünyasının temsilcilerini istişare kurulu yardımıyla sıkıntılarını ve önerilerini getiriyorlar. Biz de bu sıkıntılar için çözüm üretmeye çalışıyoruz. Esnaflarımızın ne cumartesi, pazarı var ne bayramı ne yıl başısı var, her zaman çalışıyorlar. Ustalıklarını konuşturuyorlar, aynı zamanda da Ahi Evran`ın 21`inci yüzyıldaki temsilcilerisiniz. Bizler de fırsat buldukça bütün iş dünyası temsilcileri ve esnaflarıyla bir araya gelmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

-`ESNAF ŞEHİRLERİN CAN DAMARI`

Şehrin kültürünü gelen turiste esnafın aktardığını söyleyen Pekcan, `Dünya bir dijital dönüşümden geçiyor. E- ticaretten en çok esnafımız etkileniyor. Türkiye de değişiyor, ekonomi de değişiyor. Biz de esnaflarımız için neler yapabiliriz onları çalışıyoruz. Dünyada değişmeyen bir şey var. En zengin ekonomilere de baktığınız zaman; Paris`e, Londra`ya, New York`a, İstanbul`a gidin o şehri ayakta tutan, o şehrin can damarı o şehrin esnafı. O şehrin kültürünü gelen turiste de, yerli halkına da yansıtan her zaman esnaflarımız. Cumhurbaşkanımız her zaman esnafın yanında oluyor. Bu vizyonla bir benden bir senden diyerek iki kişiyi işe alan esnafımız, bir kişinin primlerine vergi desteği vermektedir. Bunun dışında genç girişimcileri desteklemek için üç vergi dönemi boyunca 75 bin liraya kadar olan kazançlarını vergiden muaf tutmuş durumdayız. Bununla beraber esnafımızın 11 bin liraya kadar olan kazançlarına vergi indirimi uyguluyoruz. İlk defa sigortalı olan esnafların ve ilk defa sigortalı olan gençlerin 1 yıllık sigorta primlerini Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından ödeniyor. Biz de bakanlık olarak talepleri tek tek inceliyoruz. Biz de güçlü esnaf, güçlü Türkiye vizyonundan yola çıkarak bu yolda çalışmalarımızı sürdürüyoruz` ifadelerini kullandı.