• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `TESK ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELESİNE DEVAM EDECEK`


 

Ankara - Çocuk işçiliği ile topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılından bu yana 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildi. Bu önemli gün vesilesiyle çocuk işçiliği konusuna dikkat çekerek gerek üyelerimizi gerek işçisi ve işvereniyle, kamu ve özel sektörüyle tüm halkımızı bu önemli insan hakları ihlaline karşı mücadele etmeye, en önemlisi de bu konuda farkındalık yaratmaya ve gereken ciddi önlemleri almaya davet ediyoruz` dedi.

 

-`ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE HENÜZ İSTENİLEN SEVİYEYE GELMEDİ`

TESK olarak çocuk işçiliği ile mücadeleye devam edildiğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Konfederasyonumuzun UNICEF ile çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında yaptığı işbirliği çalışmaları yeni dönemde de devam ediyor. Bilindiği üzere, 2018 yılı ülkemizde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilmişti. Bu kapsamda biz de Birleşmiş Milletlerin çocuklar konusunda çalışmaları yürüten marka örgütü UNICEF ile önemli çalışmalara imza attık. 10 ilimizde pek çok eğitimler, işyeri ziyaretleri ve farkındalık artırma faaliyetleri yürüttük. Ama Nisan ayında TÜİK tarafından yayınlanan `İstatistiklerle Çocuk 2018` Çalışmasının sonuçları bize gösterdi ki bu çalışmalar henüz başlangıç ve yeterli değil. Ne yazık ki TÜİK verilerinden çocuk olarak tanımladığımız 15-17 yaş grubunda işgücüne katılım oranı yüzde 20,3`ten yüzde 21,1`e çıkmış durumda. Oysa çocuklarımızın yeri okullardır`  diye konuştu.

 

-`MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR`

 

Çocuk işçiliği ile mücadele sürecinde, mesleki eğitimin öneminin her geçen gün arttığını fark ettiklerini belirten Palandöken `Çocuklarımızın ekonomik nedenlerle çalışmak zorunda kaldıkları, bu nedenle okul hayatından uzaklaştıklarını ne yazık ki biz de çalışmalarımız sırasında gördük. Bu noktada mesleki eğitimin önemi daha da artıyor. Çocuklar mesleki eğitim yoluyla bir yandan ustalarının yanında pratik meslek eğitimi alırken, diğer yandan da yaşıtlarıyla birlikte okulda mesleğin teorik boyutunu öğreniyor. Böylece çocukların geleceklerine de yatırım yapma imkanı sunuluyor` şeklinde söyledi.

 

-`ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMELİ`

 

Ancak topyekün bir mücadele ile çocuk işçiliğinin bitirileceğine dikkati çeken Palandöken, `Çocuk İşçiliği ile mücadeledeki kararlılık tüm kurum ve kuruluşlarımızın, kamu ve özel sektörün, medyanın, esnafın, sanayicinin, tacirin, işçinin, işverenin ve ailelerin kısacası toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesiyle ancak beklenen ve arzu edilen sonuçlara ulaşacaktır. Tüm topluma açık çağrımızdır. Gelin el ele verelim. Çocuklarımızın yarınlarını hep birlikte kuralım` dedi.