• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KARADENİZ TRAFİK SİGORTASINDA ÖNCÜ`


 

ANKARA- Araçların sigortalılık oranını yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında sigortasız araç sayısı 4,6 milyondu. Bu rakamların azaltılması için araçların sigortalılık oranını yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılmalı çünkü bu araçlar trafikte iki taraf için de tehlike arz ediyor. Ülkemizde en yüksek araç sigortası oranı Karadeniz bölgesinde. En düşük ise Doğu illerimizde` dedi.

-`EN ÇOK TRAFİK SİGORTASI YAPTIRAN TRABZON, EN AZ ŞANLIURFA`

Sigortalılık oranında Karadeniz bölgesinin birinci olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `TESK Basın birimimizin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi`nin geçtiğimiz yıl Kasım ayı verilerinden derlediği bilgilere göre, sigortasızlık oranı en yüksek il yüzde 40.34 oran ile Şanlıurfa olurken, ikinci sırada yüzde 37.21 oranla Ardahan, üçüncü sırada ise yüzde 37.06 oranla Kars var. Sigortalılık oranı en yüksek il ise yüzde 87.26 oran ile Trabzon. Onu, yüzde 87.04 oran ile İstanbul ve yüzde 86.33 oran ile Ankara takip ediyor. Öte yandan Karadeniz bölgesinde bulunan Rize`de sigortalılık oranı 85.28, Ordu`da 84.72 ve Giresin`da ise 83.6 orunanında gerçekleşti. Yani bu verilerden Karadeniz bölgesinin araç sigortasında adeta öncü bölge olduğu ortaya çıkıyor. En düşük sigortalılık oranı da Doğu illerimizde. Tüm Türkiye`de denetimler artırılarak sigortasız araçlar tespit edilmeli çünkü sigortasız araçlar karayolunun güvenliğini tehlikeye atıyor`  şeklinde söyledi.

-`ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA TAVAN FİYAT SÜREKLİ HALE GELMELİ`

Trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasının esnafa nefes aldırdığını ve sürekli hale gelmesi gerektiğini hatırlatan Palandöken, `Bununla birlikte araçların sigortalılık oranını artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Bu noktada devlet ile birlikte sigorta şirketleri de elini taşın altına koymalı. Tam 2 yıl önce başlayan tavan fiyat uygulaması devam etmeli. Aksi halde geçmiş yıllarda örneğini gördük sigorta şirketleri arasında çok yüksek farklar ortaya çıkıyor. Bu farklar esnafımız ve vatandaşımıza olumsuz yansıyor. Tavan fiyat bir nebze de olsa esnafımıza nefes aldırıyor. Trafik kazalarının azalması da trafik sigortası fiyatlarının düşmesinde önemli rol oynar. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre kaza sayısı 265 adet azalarak 93 bin 782 oldu. Bu 3 aylık dönemde, yine bir önceki yılın aynı dönemine göre ölü sayısı yüzde 42 azalarak 418`e, yaralı sayısı ise yüzde 10 azalarak 53 bin 911`e düştü. Bu kazalar ise sırasıyla en çok otomobil, kamyonet ve motosiklet ile yapıldı` diye konuştu.