• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KURUYEMİŞ KURUYEMİŞÇİ ESNAFINDAN ALINIR`


 

ANKARA- Kuruyemişin en taze ve sağlıklısının kuruyemişçi esnafından alınabileceğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Zincir marketler tüm esnaf ve sanatkârımızı etkilediği gibi kuruyemişçi esnafımızı da etkiledi. Kuruyemişin en taze ve en sağlıklısı kuruyemişçi esnafımızda bulunur` dedi.

-`ZİNCİR MARKETLER KURUYEMİŞÇİ ESNAFINI BİTME NOKTASINA GETİRDİ`

Zincir marketlerin tüm sektörlerdeki esnaf ve sanatkâr gibi kuruyemişçi esnafını da olumsuz etkilediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son yıllarda artan zincir marketler hazır paketli kuruyemiş de satmalarıyla kuruyemişçi esnafımızın ekmeğini bölmeye başladılar. Satmadıkları ürün çeşidi yok denecek kadar az. Hal böyle olunca kuruyemişçi esnafımızı da bitme noktasına getirdiler. Hazır paket kuruyemişlerin içini görmeden satın alıyoruz hâlbuki kuruyemiş, şekerleme, kuru meyve, taze çekilmiş kahve gibi ürünlerin en tazesi en kalitelisi kuruyemişçi esnafımızda mevcut. Kuruyemiş sağlıklı ve önemli bir yiyecek çeşidi olduğu için çok tüketiliyor ve tercih ediliyor. Toplu alım ve toptan fiyatına satış yapan zincir marketler ise kuruyemişçi esnafımızı olumsuz etkiliyor. Perakende yasasının güncellenerek tüm esnaf ve sanatkârımızın zincir marketlere karşı korunması gerekiyor` diye konuştu.

-`İTHAL KURUYEMİŞİN SATIŞI ARTTI`

Kuruyemiş çeşitlerinin yarısının ithal olduğuna dikkati çeken Palandöken, `Kuruyemiş üreticisinin de maliyetleri arttı. Bu da yerli üretimin düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla ithal kuruyemiş satışları da aynı oranda artıyor. Kuruyemiş çeşitlerinin yarısı ithal durumda. İthal kuruyemiş çeşitlerinde, ceviz ve badem Amerika`dan, fıstık Çin`den, soslu mısır Arjantin`den gibi birçok örnek verebiliriz. Kuruyemişçi esnafımızın raflarında ithal ürün görünce vatandaşlar da çekimser yaklaşıyor. Bu yüzden üreticinin maliyetlerini düşürerek raflarda daha çok yerli ürüne yer vermeliyiz` şeklinde söyledi.