• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `AVM SERVİSLERİ ŞOFÖR ESNAFINA HAKSIZLIK YAPIYOR`


 

 

ANKARA- AVM ve marketlere ait servis araçlarının taşımacı esnafının haksız bir şekilde ekmek yemesini engellediğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Personel taşıması gereken AVM ve market servis araçları müşteri taşıyarak taşımacı esnafının hakkını yiyor. Denetimlerin artırılarak bu haksızlığa son verilmeli` dedi.

-`AVM SERVİSLERİNİN YAPTIĞI TAŞIMACILIK MEVZUATA UYMUYOR`

Özellikle büyükşehirlerde AVM ve marketlerin servis araçlarının müşteri taşıyarak taksici, dolmuşçu ve halk otobüsçü esnafına zarar verdiklerini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `AVM ve büyük marketler bulundurdukları birçok esnaf kolundaki mağaza ve ürün ile esnafın ekmeğini böldüğü gibi, servis araçları ile de şoför esnafının ekmeğini bölüyor. Özellikle büyükşehirlerdeki AVM ve büyük marketlerin birçoğunun servis aracı var. Personel taşıması gerekirken müşteri taşıyan bu servis araçlarının ulaşım ağı ve sayısı da günden güne artıyor. Bu adil olmayan durum taksici, dolmuşçu, halk otobüsçü gibi taşımacı esnafımızın hakkının adeta gasp edilmesidir. KDV Kanununda bir hizmet ücretsiz verilse bile o hizmete eşdeğeri üzerinden ücret alınmış gibi vergisinin devlete verilmesi gerekiyor. Esnafımız vergisini verirken, AVM ve market servislerinin böyle bir vergisi bulunmuyor. Öte yandan Ulaştırma Mevzuatına göre AVM ve market servislerinin tarifeli taşımacılık yapmaları nedeniyle ruhsat almaları da zorunlu` diye konuştu.

-`DENETİMLER YAPILARAK BU ADALETSİZLİĞE SON VERİLMELİ`

Adil olmayan bu uygulamaya denetimler ile son vermesi gerektiğini dile getiren Palandöken, `Birçok AVM ve market bu haksız uygulamayı açıkça ilan ediyor ve bir çok apartman ve sitenin posta kutularına bu hizmeti verdiklerine ait broşürler bırakarak müşteri çekipiyorlar. Yapılan uygulama bir taşımacılık faaliyetidir. Yani esnafın yaptığı gibi bir toplu taşıma faaliyeti ve bunun kuralları da açıkça yasal olarak düzenlenmiştir. O yüzden ne yasal ve adil olmayan bu uygulamaya yapılacak etkin denetimlyerle son verilmeli. Bu sorunu yıllardır birçok kez dile getirdik, bazı düzenlemeler ve denetimler yapıldı fakat sorun halen devam ediyor. AVM ve market servisleri halen bu faaliyetlerine devam ettiği için vatandaşlar taksi, dolmuş, otobüs yerine ücretsiz servise binip işlerini hallediyorlar` şeklinde söyledi.