• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `13 YILDA NÜFUS YÜZDE 19, AVM SAYISI YÜZDE 288 ARTTI`


 

ANKARA- Dünya Şehircilik Günü nedeniyle şehir planlamalarında AVM konusuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Şehirlerimizdeki betonlaşmanın artmasına en çok AVM`ler katkı yapıyor. Dünya Şehircilik Günü`nde bu konuya önem verilerek şehirlerin ortalarına plansız şekilde yapılan AVM`lere bir son verilmeli çünkü halen yapım aşamasında olan onlarca AVM projesi var. Kaynaklarımızı verimli kullanmak, yaşadığımız şehirleri tamamen beton yığınlarına çevirmemek ve çevremizi daha az tahrip edecek şekilde planlamalar yapılmalı` dedi.

-`ŞEHİRLERİ BETONLAŞMA DEĞİL GÜZELLEŞTİRME YAŞANIR KILAR`

Plansız yapılaşmanın şehirleri yaşanılmaz hale getirdiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `AVM`ler şehir merkezlerine, bazen yan yana olarak açılmaya devam ediyor. Bu sorun uzun yıllardır plansız yapılaşmadan kaynaklı sürüyor. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü ciddi bir dönüşümün başlangıcı olmalı ve bu konuya artık hassasiyetle yaklaşılmalı. Şehir planlamacıların görüşlerine başvurmadan bu AVM`lerin plansızca açılması kabul edilir değil. Esnafın ekmeğini küçültmeleriyle beraber aynı zamanda şehirlerimizin de dokusunu bozuyor. Öyle ki AVM sayısının arttıkça yeşil alanlarımızın azalmasında muhakkak yakından bir bağ var. Şehirleri bu şekilde betonlaşma değil, aksine yeşil alanları artırmak daha yaşanır hale getirir` diye konuştu.

-`AVM SAYISI 2 YILIN SONUNDA 450`YE ÇIKACAK`

AVM sayısının plansız ve ihtiyaçtan fazla yapılmasının atıl alan çöplüğü oluşturduğunu belirten Palandöken, `Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2018 3. Çeyrek raporuna göre AVM arzı bu yılın üçüncü çeyreğinde 412 merkezde 12,6 milyon metrekareye ulaştı. Yapılması planlananlarla birlikte bu sayının 2 yılın sonunda 450`ye ulaşacağı öngörülüyor. Yalnızca İstanbul`daki 119 AVM ise 2 yıl sonra 135`e çıkacak. 2005`ten bu yana ülkemizin nüfusu yüzde 19 artarken, toplam AVM sayısı 106`dan 412`ye çıkarak yüzde 288 arttı. İhtiyaçtan fazla AVM hem kullanılabilir alanlarımızı katlediyor, hem de daha sonra beklenen ziyaretçi sayısına ulaşılamayınca kapanarak atıl alan çöplüğü oluşturuyor. Hem şehirlerimizi bu kirlilikten kurtarmak hem de esnafın varlığını sürdürebilmesi için cadde mağazacılığına geri dönülmeli. AVM yerine cadde mağazacılığına dönüş piyasalara hareketlilik kazandırır` şeklinde söyledi.