• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ANADOLU KÜLTÜRLERİN BULUŞTUĞU TOPRAKLARDIR`


 

BRÜKSEL- Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK, KOSGEB, TOBB ve TÜBİTAK ortaklığında Brüksel`de kurulan TuR&Bo Ofisi`nin 2018 yılı faaliyeti kapsamında Göbeklitepe ve Türk mutfağını tanıtmak amacıyla düzenledikleri `Göbeklitepe: Kültürlerin buluştuğu topraklar...Tarihten, gastronomiye` etkinliği nedeniyle AB Parlamentosunda yaptığı açılış konuşmasında `Anadolu bize yurt olmadan önce birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Göbeklitepe bu anlamda Anadolu`nun tarihinde hiç kuşkusuz en nadide yere sahip. Tarihin ilk zamanlarından bu yana kurulan tüm medeniyetlerin birikimini harmanlayarak bugüne getiren, kültürlerin buluştuğu topraklar diyoruz biz Anadoluya` dedi.

-`AHİLİĞİN TEMELİNDE ÇALIŞMAK VE ÜRETMEK VAR`

Palandöken Ahiliğin mesleki eğitim ve yeterlilikletinin hizmet ve ürün standartlarının temellerinin atıldığı bir dönem olduğunu belirtti ve `Bu ekonomik anlayışın temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helal kazanç, helal lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma gibi temel evrensel kurallar vardır. `14.yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçi İbn-i Haldun `Coğrafya kaderdir` demiştir. Hiç şüphesiz ki her coğrafya kendi kültürünü ve her kültür de kendi mutfağını yaratır. Böylece gelişen ve zaman içinde değişen mutfak kültürü, nesiller ve medeniyetler arasında aktarılarak birbirini etkiler. Anadolu`ya baktığımızda bereketli bir coğrafya ile karşılaşıyoruz. Anadolu`da Ahi sofralarında sohbetlerin edildiği, hayatın deneyimlerin paylaşıldığı ve günümüz esnaf ve sanatkarlarının temelleri atılmaktadır` diye konuştu.

 

-`GÖBEKLİTEPE İNSANLIĞIN ORTAK TARİHİDİR`

 

Palandöken, Göbeklitepe`nin insanlığın ortak tarihi mirası olduğuna dikkat çekerek, ortak bir mirası ve tarihi paylaşan herkesin ortak bir geleceğinde yine beraber kuracaklarına inandığını söyledi. AB Parlamentosunda Avrupa Parlamentosu Üyesi İsmail Ertuğ`un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Avrupa Parlamentosu Üyesi Nedzhmi Ali`nin yanısıra TC Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu da katıldılar. Açılış konuşmalarından sonraki bölümde Göbeklitepe Kazı Başkanı Lee Clare ve Sanat Tarihçisi ve Gastronomi Araştımacısı Nedim Atilla`nın sunumları ile toplantı sona erdi. Toplantının ardından TuR&Bo ofisinde gastronomi şovları ile Göbeklitepe, Çatalhöyük, Aslantepe, Selçuklu, Osmanlı ve Modern Türk mutfağı katılımcılara tanıtıldı.