• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERE SAHİP ÇIKALIM`


 

ANKARA- Kültürümüze has kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Nakkaşlıktan kilitçiliğe, yorgancılıktan çömlekçiliğe 10 meslek dalında 123 farklı kaybolmaya yüz tutmuş mesleğimiz var. Bu mesleklere sahip çıkmak, kaybolmalarına engel olmak hem kültürümüze sahip çıkmak hem de ekonomimize katkıda bulunmaktır` dedi.

-`KÜLTÜRÜMÜZÜN MİRASI MESLEKLERİN YOK OLMASINA ENGEL OLALIM`

Kaybolmaya yüz tutan mesleklere sahip çıkılmasının önemine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Anadolu`dan Doğu`ya tüm bölgelerimizde, çok eskilerden kalma, birer kültür mirası olan, hammaddelerine göre ahşap, cam, deri, hayvan ve bitki atıkları, iplik/tekstil, maden, taş, toprak, gıda ve ham maddesi karışık olan el sanatları olarak 10 farklı meslek dalında 123 kaybolmaya yüz tutmuş meslek var. Kaybolmak üzere olmalarının en büyük sebebi tabi ki teknolojiye yenik düşmeleri. Gelişen ve değişen dünyada her şeyin makineler ile fabrikasyon üretim ile olması bu meslekleri günümüzde bitirme noktasına getirdi. Halen baba mesleği icraatta bulunan esnaf ve sanatkârlarımız mevcut. Bu mesleklere sahip çıkmak Osmanlı ve öncesinden bu yana süregelen mirasımıza da sahip çıkmaktır. Çevremizde gördüğümüz duyduğumuz zaman onlara destek olup alışveriş yapmamız ve tamamen yok olmalarına engel olmamız lazım` diye konuştu.

-`KAYBOLAN MESLEKLERE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SÜREKLİ OLMALI`

Yüzde 100 faiz indirimli kredi desteğinin sürekli olması, kaybolmaya başlayan meslekleri yaşatmanın en önemli adımı olduğunu belirten Palandöken, `AVM`lerde esnafa yüzde 5, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere yüzde 3 yer ayrılması yasa ile zorunlu hale gelmişti ve kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahipleri rayiç bedelin 4`e 1`i üzerinden kiralama yapma hakkına sahip. Fakat bu oran bu mesleği icra eden esnaf ve sanatkârımız için yine de yüksek. Yüksek olması nedeniyle de AVM`lere giremiyorlar, kira bedelinin yanı sıra AVM`nin aidatı gibi birçok kalemde ödeme olması onları zorluyor, dolayısıyla yasa da tam anlamıyla uygulanamıyor. Öte yandan hibe desteği almadıklarına dair KOSGEB`den yazı getiren kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi olan esnaf sanatkârlar 2015 yılından bu yana banka kredileri için başvurduğunda  yüzde 100 faiz indirimi alabiliyor. Bu desteğin sürekli hale gelmesi bu meslekleri yaşatmak için en önemli adımlardan birisidir` şeklinde söyledi.