• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `YAŞA TAKILANLAR İÇİN EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLMELİ`


 

ANKARA- Emeklilikte yaşa takılanlar için emeklilik yaş sınırının 1 yıl düşürülmesi önerisinde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek bütçeye büyük bir yük getiriyor. Ancak yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda kişi mağdur oluyor. Yaş sınırına takılan tüm vatandaşları emekli etmek yerine bu durumda olanlar için emeklilik yaşı 1 yıl aşağı çekilirse emekliliğine 1 yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur` dedi.

-`TÜM KOŞULLARI YERİNE GETİRENLERE EMEKLİLİK YOLU AÇILMALI`

Emekliliğine 1 yıl ve daha az bir süre kalan ve prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş engeline takılanlar için emeklilik hakkı isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Çok sayıda esnaf ve çalışan, emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden emekli olamıyor. Özellikle emekliliğine 1 yıldan az bir süre kalanlara emeklilik yolu açılırsa bu konuda yaşanan sorun çözülür. Prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranların yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılmalı. Ayrıca esnafımızın emekli olması için gereken 9 bin prim gün sayısı SSK`lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200`e indirilmeli. En önemlisi Bağ-Kur emeklisi esnaf ve sanatkarımızın maaşlarında kısa sürede iyileştirmeye gidilmelidir. Esnaf ve sanatkarımız bu konuda gelecek müjdeli haberi dört gözle bekliyor. Esnafımızın ve tüm çalışanların emeklilikten kaynaklı sorunları vakit kaybedilmeden çözüme kavuşmalı` şeklinde konuştu.

-`KAMUDA YAŞA TAKILANLAR EMEKLİLİĞE SEVK EDİLMEMELİ`

Öte yandan prim gün sayısını dolduran kamu çalışanlarının yaşa takılıp emekliliğe sevk edilerek mağdur edilmemesini isteyen Palandöken, `Kamuda çalışan vatandaşlar, prim gün sayısını doldurduktan sonra emekli olabilmek için yaşı beklerken emekliliğe sevk ediliyorlar. Bu kişiler emekliliği beklerken çalışamadıkları için 6 ile 12 ay arasında devletten işsizlik maaşı alıyorlar. Oysa bu kesimin yaşı dolana kadar görevlerine devam etmesi hem devlet bütçesi açısından hem de kamu çalışanların mağdur olmamaları açısından daha iyi bir uygulama olur` ifadelerini kullandı.