• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `BANKALAR TEFECİ FAİZİ İLE YARIŞIYOR`


 

ANKARA- Bankaların, POS cihazı komisyonlarını, bankacılık işlemlerini ve kredi faizlerini fahiş oranlarda artırması gibi birçok kalemde adeta tefeci faizi uyguladıklarını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf çok yüksek kâr oranlarına sahip değil. Zaten az olan gelirine bir de bankalar ortak oluyor. POS cihazı komisyon oranlarını fahiş şekilde artıran bankalar var ve esnaf artık bu yükün altından kalkamıyor. Sadece POS değil birçok kalemde ekonomik dalgalanmayı bahane ederek işlem ücreti, POS cihazının yazılımı bakımı vb gibi adlar altında kesintiler yapılıyor` dedi.

-`ESNAFIN GELİRİNDEN FAZLA OLAN BANKALAR VAR`

Esnafın gelirine bankaların, yüksek faiz ve komisyon oranlarıyla ortak olduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Banka faizleri vatandaşın ve esnafın cebini küçültmeye devam ederken buna ekonomik krizin eklenmesi tam anlamıyla fırsatçılığa çevrildi. Bankalar artık tefeci faizi gibi faiz alıyor. Esnafın kirası, çalışan giderini çıkardığınızda gelirin zaten yüzde 10`u kalıyor o da bankalara gidiyor. Bazı bankalar POS cihazlarından aldığı komisyon oranını haddinden fazla artırdı. Paranın, POS cihazından çekildiği andan itibaren esnafın kasasına girme süresi ne kadar az olursa komisyon oranı o kadar yüksek alınıyor. Ertesi gün parasını almak isteyen esnaf da bu oranların altında eziliyor. Öyle ki 1 ay öncesine kadar 1,10 ile 1,30 olan pos cihazlarından alınan komisyon oranları son bir ayda yüzde 2`ye çıkarıldı. Esnaf bu gidişat devam ederse cihazları kaldırıp sadece nakit çalışmak zorunda kalacak. Bu durum zamanla hem halkı hem de esnafımızı mağdur edecektir` diye konuştu.

-`KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 4`Ü BULAN BANKALAR VAR`

Kredi faizlerinin yüksek olduğuna da değinen Palandöken, `Halktan yüzde 25 ile topladıkları parayı esnafa ve halka yüzde 40-50 ve üzerinde faiz ile yıllık bazda satıyorlar. Bu tamamen fırsatçılıktır, esnafın gelirine ortak olmaktır. Kredi faizleri yüzde 4`ü geçiyor. Ekonomik dalgalanmadan olumsuz yönde en çok etkilenen kesim esnaf iken, bu durumu en çok kendi lehine çeviren de bankalar oluyor. Artık yüksek kredi faizleri, yüksek komisyon oranlarından vazgeçilmeli. Bankalar ülkenin menfaatleri doğrultusunda vatandaşa ve esnafa yardımcı olmak zorundadır. Esnafın kazancına normalin üzerinde faizlerle ortak olması yanlıştır. Bu faiz oranları ile nasıl üretim yapılsın, esnaf nasıl rafına ürün koysun ve ekmek parası kazansın` şeklinde söyledi.