• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `FİYATLARI ESNAF DEĞİL, SPEKÜLATÖRLER ARTIRIYOR`


 

ANKARA- Spekülasyonları önleyen adımların atılması ile 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri öncesinde artan patates fiyatlarının düşmesini sevindirici olarak değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Zamanla piyasalarda fiyatlar gerçek değerine oturacaktır. Patates fiyatlarındaki düzelme kısa zamanda kuru soğan olmak üzere diğer sebze ve meyve fiyatlarına da yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın`` dedi.  

 

Patates ve soğan fiyatlarının bir anda 6-7 TL seviyelerine yükselmesinin tamamen spekülatörlerin oyunu olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Seçimler öncesinde spekülatörler tarafından aşırı şekilde yükseltilen gıda fiyatlarının hükümet tarafından denetim altına alınması halkımız ve esnafımız adına oldukça sevindiricidir. Çünkü fiyatları yükselten esnaf değil, spekülatörlerdir. Hükumetin olaya el atması ile patates fiyatları 1.95 TL`ye kadar geriledi` diye konuştu.

 

-`FİYATLAR DAHA DA AŞAĞI DÜŞECEK`

 

Patates fiyatlarının düşmesinin ardından soğan ve diğer gıda fiyatının zamanla daha aşağı ineceğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Seçimler öncesinde aşırı şekilde yükselen gıda fiyatlarını durdurmak için radikal tedbirlerin alınması sevindirici. Soğan ve patates fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra mevsimsel ürün fiyatlarındaki artışlar üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın spekülasyonların önüne geçmek için denetimlere odaklanması esnafımız adına sevindiricidir. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı`nın ithalat kararı alması dahi fiyatların düşmesine yetti. Çünkü piyasada yeteri kadar soğan ve patates var. Fiyatların yükselmesi tamamen spekülatörlerin bir oyunudur. Ancak halkımız bu oyuna gelmedi` şeklinde konuştu.

 

-`FİYATLARI ARTIRMAK AHLAKİ DEĞİL`

 

Yerli ürünlerin pahalılığına anlam veremediğini ifade eden Palandöken, `Tarlalarımızda hayat bulan patatesimizin, soğanımızın fiyatlarını fahiş oranda arttırmak hiç ahlaki değildir. Üstelik bu durumu dolar ile açıklamak tüketiciyi aldatmak, halkın aklını alaya almaktır. Patates ve soğanı ithal mı ediyoruz ki, dolar kurunun yükselişi bahane edilerek fiyatlar yükseltiliyor? Kışın bile serada yetiştirilip 3 TL`ye satılan domates fiyatlarının bir anda 5-6 TL ye çıkarılması da oyundan başka bir şey değil. Aynı olayları yeniden yaşamamak için fakirin fukaranın sofrasından spekülatörler elini çekmeli ve bunlara sıkı denetim yapılmalıdır. Şu an 2-4 TL arasında satılan soğan ve patates fiyatları kısa sürede gerçek değerini bulacaktır` dedi.