• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `VALİLİKLER AVM SERVİSLERİNİDE DENETLEMELİ`


 

ANKARA- AVM servislerinin müşteri çekmek için usulsüz yolcu taşımacılığı yapmaya devam ettiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `AVM`lerin açılış ve kapanışlarına düzenleme getiren valilikler personel servisleri ile müşteri taşıyan servislerede denetim getirmeli. Tüm uyarılarımıza rağmen AVM`ler ve büyük marketler personel taşımacılığı adı altında müşteri taşımaya devam ediyor. Vatandaşlar AVM`ye gitmese bile toplu taşıma yerine ücretsiz servisleri kullanıp işlerini hallediyorlar. Kaçak olarak faaliyet gösteren bu servislere yapılan denetimler artırılmalı. Zaten birçok yük altında ezilen taşımacı esnafımız bu haksız rekabet karşısında zor duruma düşürülmemeli` dedi.

-`TAŞIMACI ESNAFIMIZIN SEFERLERİ BOŞ GEÇİYOR`

Taşımacı esnafı üzerindeki haksız rekabetin bir an önce son bulması gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ankara, Antalya ve Konya gibi valiliklerin AVM`lerin dini bayramların 1`inci günleri ve 1 Ocak`ta kapalı olmasına ve açılış kapanış saatlerine kural getirmesi olumlu bir karar. Anvak aynı şekilde AVM`ler, büyük marketler ve sosyete pazarları daha önce sınırlama getirilmesine rağmen personel taşımak için aldıkları ruhsatla müşteri taşımaya devam ediyor. Sırf daha çok müşteri çekmek için yapılan bu uygulama yüzünden başta dolmuşçu, taksici, halk otobüsçü olmak üzere yolcu taşımacılığı yapan tüm esnafımız büyük zarar görüyor. AVM servislerinin yolcu taşıdığı saatlerde o güzergahta faaliyet gösteren taşımacı esnafımızın aracı boş kalıyor. Taşımacı esnafının kullandığı yakıtın litre fiyatı, yedek parça, lastik ve araç bakım ücretleri bu kadar yüksekken bir de haksız rekabet karşısında ezilmemeli. AVM ve büyük marketlerin bu haksız rekabetilerinin önüne geçilmelidir` diye konuştu.

-`VERGİ MÜKELLEFİ OLMALARI GEREK`

AVM yönetimlerinin bu taşımacılık faaliyetinden ötürü vergi mükellefi olmaları gerektiğini kaydeden Palandöken, `Personeli taşımak için ruhsat alıp müşterilere hizmet eden servisler amaç dışı kullanılıyor. Üstelik AVM`lerin birçoğu, taşımacılık faaliyeti yaptıkları güzergahlar ile saatleri internet siteleri üzerinden açıkça ilan ediyor. Katma Değer Vergisi Kanunu`na göre bir hizmet ücretsiz dahi verilse o hizmetin emsal değeri üzerinden bir ücret alınmış gibi vergisinin hesaplanıp devlete ödenmesi gerekir. Bu yüzden AVM yönetimleri de taşımacılık faaliyetlerinden ötürü vergi mükellefi olmalı. Ancak bu konudaki denetimler yeterli değil. Daha önce birtakım düzenlemeler yapılsa da bu haksız rekabet devam ediyor. Kaçak olarak faaliyet gösteren AVM servislerine yapılan denetimler sıklaştırılmalı.  Servislerde personelin mi yoksa müşterilerin mi taşındığı mutlaka kontrol edilmeli. Kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanmalı` şeklinde konuştu.