• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `GROSS MARKET ÇILĞINLIĞINA DUR DENMELİ`


 

ANKARA- Küçük esnafa satış yapması gereken Gross marketlerin başta bakkal olmak üzere perakende sektöründe faaliyet gösteren tüm küçük esnafı bitme noktasına getirdiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Zincir marketler ve AVM`ler yetmiyormuş gibi son dönem de çığ gibi büyüyen Gross marketler esnafı zora sokuyor. Başlangıçta perakendeci esnafımızın ürün satın alması için açılan bu marketler tüm vatandaşlara satış yaparak esnafa haksız rekabet ortamı oluşturuyorlar` dedi.

-`GIDADAN TEKSTİLE TÜM ÜRÜNLERİN SATIŞI YAPILIYOR`

Ulusal ve Yerel Zincir market ve AVM`lerin ardından şimdi de Gross market çılgınlığının yaşandığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son dönemde moda olan Gross marketler başta bakkal, büfeci, kuruyemişçi, manav, kasap, şarküteri ve unlu mamüller olmak üzere perakende sektöründeki küçük esnafı her geçen gün zora sokuyor. Gross marketlerde sadece gıda ürünleri değil kırtasiye malzemeleri, zücaciye ürünleri hatta giyim, spor malzemeleri ve inşaat malzemeleri bile satılıyor. Zaten sayıları 30 bini aşkın zincir market ve 404 AVM ile baş edemeyen esnafımız bir de Gross marketler yüzünden zarar ediyor. Hem ulusal ve yerel zincir marketlerin ve AVM`lerin açılışına düzenleme getirilmeli hem de Gross marketlerin perakende satış yapması mutlak bir kurala bağlanmalı` şeklinde konuştu.

-`HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ`

Ulusal ve yerel zincir marketleri ile AVM`lerin yanı sıra son dönemde özellikle Büyükşehirlerde hemen hemen semte kurulmaya başlayan Gross marketlerdeki haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Bendevi Palandöken, `Toptan fiyatına perakende satışı yalnızca perakende satışı yapan küçük esnafa yapması gereken Gross marketler kuruluş amacı dışına çıkarak halka da satış yapıyor. Toptan satış daha uygun olduğu için vatandaş bakkal yerine Gross marketlerden alışveriş yapıyor. Yani hem esnaf hem de vatandaş Gross marketten alışveriş yaparken ürünleri aynı fiyattan satın alıyor. Bu durum esnaf ve sanatkarlar üzerinde haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. AVM`ler ile birlikte Ulusal ve yerel zincir marketlerin yanı sıra artık Gross marketlerde küçük esnafın ayakta kalabilmesi için bir düzenleme getirilmeli ve esnafımız üzerindeki haksız rekabet durdurulmalı` diye konuştu.