• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `RAMAZANDA İSRAF DEĞİL İFTAR SOFRASINA OTURALIM`


 

ANKARA- Ramazan ayına girmemize sayılı günler kala vatandaşları israf yapmama konusunda uyaran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşma ayı olan Ramazan`da iftar sofralarımız israf sofraları olmamalı. İsrafın her türlüsünden kaçınmalıyız. İhtiyacımız kadar ekmek, doyacağımız kadar sofra kurmalıyız. İsraftan kaçınmanın bir yolu da merdivenaltı ürün almamak.  Daha ucuz diye çürük, bozuk yiyecekler alıp hem sağlığımızı hem de paramızı çöpe atıyoruz` dedi.

-`RAMAZAN SOFRALARIMIZ İSRAF DEĞİL İFTAR SOFRASI OLMALI`

Ekmek, sebze ve meyve israfının çok büyük rakamlara ulaştığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sürekli artan nüfus ve yeme – içme ihtiyaçlarımızın değişmesi sebebiyle israf da çok büyük rakamlara ulaştı. Ülkemizde her gün 5 milyonun üzerinde ekmek, yılda 18 milyon tonun üzerinde meyve sebze israf ediliyor. Bunlarla birlikte paramızı da çöpe atmış oluyoruz. Bu paralar yıllık 214 milyar liranın üzerine çıkıyor.  Birçok okul, hastane yapılabilecekken çöpe giden paramız, nimetimiz oluyor. Birlik, beraberlik, paylaşma ve dayanışma ayı olan mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor. Dinimizde haram olan israftan Ramazan ayında her zamankinden daha fazla kaçınmalıyız` diye söyledi.

-`İSRAFA EN ÇOK MERDİVENALTI ÜRÜNLER NEDEN OLUYOR`

İsraftan kaçınmanın bir yolunun da merdivenaltı ürün almamak olduğunu vurgulayan Palandöken sözlerine şöyle devam etti: `Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı oluyor. Bu artış ise fiyat yelpazesini genişletiyor. Tatlısından bakliyatına kadar birçok ürünün en ucuzu ile en pahalısı arasında dağlar kadar fark var. Fakat vatandaşımız daha ucuz diye merdivenaltı sağlıksız ve hijyenden uzak yiyecekler almamalı. Esnafımızda her yiyeceğin en tazesi ve kalitelisi var. Ucuz diye alınan yiyecek ya aynı gün ya da ertesi gün çöpe gidiyor. Bu da israfa en çok neden olan durumlardan biri. Hem paramızı hem sağlığımızı çöpe atmamak için ucuzu değil kaliteli olan bildiğimiz tanıdığımız esnaftan alışveriş yapmalıyız.`