• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `YERLİ ÜRÜNLERİ KULLANIP, İTHAL ÜRÜNLERDEN UZAK DURMALIYIZ`


 

ANKARA - Tarımdan, sanayiye her alanda yerli ürünleri kullanmanın artık bir vatandaşlık görevi olması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Öncelikle tarımda çiftçiye verilen destekler artırılıp ithalatı azaltarak üreticinin desteklenmesi gerekir. Özellikle tarımda ithalatı azaltmak için yerli üreticiye verilen desteklerin artması gerekiyor. Mazot ve yem desteği çiftçiye yeterli gelmiyor. Bu yılbaşından itibaren benzin fiyatı 31 kuruş, motorin fiyatı 43 kuruş arttı. Akaryakıt zamları tarımdan ulaşıma her sektörü olumsuz etkiliyor. Yine aynı şekilde ulaştırma sektöründeki esnafta ticari akaryakıtla desteklenirse enflasyon artışı önlenir` dedi.

-`KENDİ ÜRETİCİMİZE DESTEĞİ ARTIRARAK İTHALATI AZALTMALIYIZ`

Canlı hayvan ve et ithalatının son 5 yılda 5 milyar dolar fatura çıkarttığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizin cari açığının kapanması ithalatın azaltılmasından geçiyor. İthalatı azaltmak ise kendi üreticimize verilen destekleri artırmalıyız. Mazot ve yem desteği maalesef çiftçiye yetmiyor. Yılda 3,3 milyar litre civarında mazot kullanılan tarım sektöründe geçtiğimiz yıl çiftçinin aldığı 12 milyarlık desteğin 7,5 milyarı vergi olarak devlete geri gitti. İlaç, gübre, tohumluk, saman, buğday gibi ürünlerin ise çoğu ithal ediliyor. Bu da ülkemize ağır fatura olarak geri dönüyor. Örneğin sadece buğday ithalatına yıllık ortalama 1 milyar doların üzerinde döviz ödeniyor. Dolayısıyla çiftçiye verilen destekler güncellenmeli. Türk lirasının değer kazanması için ithalattan olabildiğince uzak durulmalı. Yerli üreticinin desteklenmesi yerli ve milli ekonominin güçlenmesi demektir` diye söyledi.

-`TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETEBİLDİĞİMİZ GÜNLERE DÖNMELİYİZ`

Tarım sektörünün her alanında kendi kendimize yetebildiğimiz günlere dönmemiz gerektiğinin altını çizen Palandöken sözlerine şöyle devam etti: `Ülkemizde 23,4 milyon hektar ekilebilir alanın 3,7 milyon hektarı nadasta. Yani ekilebilir ve dikilebilir alan 19,7 milyon hektar. Bu alanı oldukça verimli kullanmak, çiftçiyi olduğundan daha fazla desteklemek gerekiyor. Tarımda kendi kendimize yettiğimiz günlere geri dönmek için tarımsal üretim bu şekilde hız kazanır. Bu noktada kentten köye tersine göç de unutulmamalı. Köye dönüş projeleri daha cazip hale getirilerek yerli üretimden sağlanan gelir payı artırılmalı. Tersine göç sadece tarımda değil birçok alanda olumlu olacaktır. Hem ekonomi ve yerli üretim kazanırken, bölgeler arası gelişmişlik düzeyi de dengelenir.`