• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `60 GÜN PRİM ÖDEMEYEN SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR`


 

ANKARA- Prim borcuna bakılmaksızın herkesin sağlık hizmetinden kesintisiz yararlanması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Altmış günden fazla prim borcu olan Bağ-kurlu esnaf ve sanatkârımız sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkâr da prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir. Öte yandan ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için ‘rapor ücreti` hakkı verilmelidir` dedi.

-`VERİLMEYEN HİZMETİN BEDELİ FAİZİYLE ALINIYOR`

Prim borcunu ödemek isteyen esnaf ve sanatkârın alacağının faiziyle birlikte tahsil edilmesinin sosyal devlet ilkesine uygun olmadığını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Prim borcu olan esnaf ve sanatkârımız eşi ve çocuklarıyla birlikte ailecek cezalandırılmış oluyor. Çünkü o süre zarfında doktora gidip muayene olunamıyor ve eczaneden ilaç alınamıyor. Esnafımız birikmiş prim borcunu ödemek istediğinde ise faizle karşı karşıya kalıyor. Oysa verilmeyen hizmetten faiz bedeli alınması hiç adil bir uygulama değil. Esnaf ve sanatkârın gecikmiş prim borcundan faiz bedeli alınmamalı` şeklinde konuştu.

-`SAĞLIK HİZMETLERİNDE SSK-BAĞKUR AYRIMINA SON VERİLMELİ`

İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK`lı ve Bağ-kur`lu ayrımlarına son verilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, `Prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın tüm esnaf ve sanatkârın sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmesinin önü açılmalı. Esnafın hastalanıp kapısına kilit vurması, ekmek parasını çıkaramaması demektir. Bu yüzden esnaf ve sanatkâr, hastalık ve ayaktan tedavi süresinde geçici iş göremezlik rapor ödeneği alabilmelidir. Ayrıca esnaf ve sanatkârın iş yerinde geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmalıdır. Çünkü iş yerinin kendine ait olması, kaza yaşanmayacağı anlamına gelmez. Öte yandan esnafa verilen çocuk yardımları artırılmalı ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşı kademeli hale getirilmelidir. Sigortalılıkta SSK`lı ve Bağ-kur`lu ayrımlarına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalıdır` diye konuştu.