• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `AKARYAKIT FİYATLARI GIDA ÜZERİNDEN ENFLASYONU ETKİLEDİ`


 

ANKARA - Mart ayında enflasyon oranının TÜFE`de yerinde saymasının ve ÜFE`de yükselmesinin nedeninin yine akaryakıt ve enerji fiyatlarından kaynaklandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafa ticari akaryakıt uygulaması getirilmeden enflasyonda kalıcı bir düşüşü görmemiz oldukça zor. Akaryakıt fiyatları düşerse tüm tüketim mamullerinin fiyatı düşer` dedi.

-`EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA ÜRÜNLERİNDE`

Mart ayı enflasyon oranlarının TÜFE`de yıllık yüzde 10,23, ÜFE`de ise yıllık 14,28 çıkması üzerine yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mart ayında en yüksek artış gıda ürünleri ile ev eşyasında oldu. Gıda fiyatlarındaki artış yine akaryakıt fiyatlarından kaynaklı. Fiyatların düşmesi için çiftçiye mazot desteği bir an önce başlamalı, esnafa da ticari akaryakıt uygulaması hayata geçirilmeli` şeklinde konuştu.

-`MOBİLYA VE BEYAZ EŞYEDE ÖTV VE KDV İNDİRİMİ YAPILMALI`

Yıllık bazda en fazla artışın yüzde 15,41 ile ev eşyasında olduğunu vurgulayan Palandöken, `Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimlerinin etkisi bitince hem fiyatlar çok yükseldi hem de bu ürünlere talep azaldı. Bu nedenle özellikle beyaz eşya ve mobilya sektöründe kalıcı bir vergi indirimi yapılmasını istiyoruz. Böylelikle hem enflasyon düşer hem de bu sektörlerde yeniden büyük bir canlanma görülür` sözlerine yer verdi.