• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ESNAFIN MALİ YÜKÜ AZALTILMALI`


 

ANKARA - Yeni nesil yazarkasaların aylık maliyetlerinin esnafa büyük bir külfet haline geldiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Maliye Bakanlığı, yeni nesil yazarkasaların maliyetini azaltmalı ve esnafın yükünü hafifletmeli` dedi.

 

-`BU MALİYETLERİ MALİYE BAKANLIĞI ÜSTLENMELİ`

 Yeni nesil yazarkasaların hem pos cihazı hem de yazarkasa olarak kullanılmasının ayrı ayrı maliyetleri olduğunu ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf, POS özelliğini kullanmasa bile yeni nesil yazarkasalar için her ay 30 ile 50 TL arasında değişen hizmet bedeli ödüyor. Kullanılan cihaz sayısı arttıkça bu hizmet bedeli de her cihaz için ayrı ayrı ödeniyor. Bu cihazlar kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artıracak. Esnafın bu cihazları kullanma konusunda istekli olması için bu maliyetleri de Maliye Bakanlığı üstlenmeli` şeklinde konuştu.

 

-`ESNAF REKABET ETMEK İÇİN POS CİHAZINI KULLANMAK ZORUNDA`

 

Esnaf ve sanatkârların artık POS cihazı kullanmama gibi bir lükslerinin kalmadığının altını çizen Palandöken, `Esnaf artık zincir marketlerle ve diğer büyük işletmelerle rekabet edebilmek POS cihazı kullanmak zorunda. Ülkemizde kredi kartı sayısı 63 milyonu buldu. Bu da demek oluyor ki her yetişkin vatandaşın cebinde en az bir kredi kartı var. Özellikle piyasada nakit sıkıntısı yaşandığı dönemlerde kredi kartı kullanımı daha da artıyor. Bu durumda esnaf kredi kartı kullanmadığı zaman müşteri büyük işletmelere kaçıyor. Ancak diğer taraftan POS cihazı kullanmanın maliyeti de her geçen gün artıyor` diye konuştu.

 

-`POS CİHAZ KULLANIM ÜCRETİ 30 TL`DEN BAŞLIYOR`

 

 TESK`in araştırmasına göre, bankalar POS cihazı kullanımı için 30 TL`den başlayan farklı ücretler alındığının tespit edildiğini anlatan Bendevi Palandöken, `Özellikle yeni nesil yazarkasa/POS cihazlarında her banka kendi yazılımını yüklüyor ve bunun için aylık en az 30 TL ücret alıyor. Bu tutar 150 TL`ye kadar çıkıyor. Ne kadar çok yazarkasa/POS cihazı kullanılır ve ne kadar çok banka ile çalışılırsa aylık maliyetler de o kadar artıyor. Bugün yeni nesil yazarkasa/POS cihazı için toplamda aylık 1.000 TL ödeyen esnaf dahi var. Bu maliyetler azaltılırsa hem esnaf bu cihazları kullanmak için daha gönüllü olur hem de kartlı ödeme miktarı artacağı için kayıt dışılık azalır` sözlerine yer verdi.