• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ESNAFIN PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200`E İNDİRİLMELİ`


 

ANKARA - Esnafın toplumda en çok çalışan kesim olmasına rağmen diğer sigortalılardan daha çok prim ödediğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bağ-kur`lu esnaf ve sanatkar, tatil nedir bilmeden gece gündüz dükkanının başında duruyor. Hem en uzun prim gün sayısını ödüyor hem de emekli olduğunda en düşük maaşı alıyor. Esnaf ve sanatkarın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200`e indirilmeli` dedi.

-`ESNAF KORUNMASI GEREKTİĞİ YERDE PRİM GÜN SAYISI İLE EZİLİYOR`

Esnaf ve sanatkarın prim gün sayısı altında ezildiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafımız emeklilikte maalesef diğer kesimlerle eşit haklara sahip değil. SSK`lı çalışanlar 7 bin 200 prim gün sayısı ile emekli olurken esnaf ve sanatkarımız 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Ancak esnaf ve sanatkar, SSK`lının iki katından fazla mesai yapıyor. Sabah 5.00`te dükkanı açıp gece 24.00`e kadar çalışan esnafımız var. SSK ile çalışanlar ay sonu geldiğinde maaşını alırken esnaf ticari faaliyetle uğraştığı için zarar etme riski var. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa`nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasamızda ‘devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır` denmesine rağmen, esnafımız uzun prim gün sayısı altında eziliyor` diye konuşu.

`SOSYAL GÜVENLİKTE EŞİTLİK SAĞLANMALI`

İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK`lı ve Bağ-kur`lu ayrımlarına son verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, `Altmış günden fazla prim borcu olan esnaf sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkar da prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir. Ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için `rapor ücreti` hakkı verilmelidir. Ayrıca esnaf ve sanatkarın iş yerinde geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmalı. Çünkü iş yerinin kendine ait olması, kaza yaşanmayacağı anlamına gelmez. Çalışanın hayatını kaybetmesi halinde geride kalanlara aylık bağlanması için SSK`lıların 900 gün, Bağ-kurluların ise 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK`lı ve Bağ-kur`lu ayrımlarına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı` ifadelerini kullandı.