• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN UYARDI, `YASA DEĞİŞMEZSE BAKKAL KALMAYACAK`


 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketler karşısında rekabet gücü kalmayan küçük esnafın zor durumda olduğunu belirterek, `Ülkemizde bakkallar tek tek kapanırken, zincir marketler çoğalmaya devam ediyor. Bu gidişe bir `dur` diyebilmek için Perakende Yasası`nın acilen yeniden ele alınması şart` dedi.

-`3 YIL ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİREN YASA UYGULAMADA YETERSİZ`

Ülkemizdeki 2 milyon esnafın sesi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu`nun (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sayıları her geçen gün artan zincir marketlere tepki gösterdi. Palandöken, esnaf ve sanatkârı koruyan Perakende Yasası`nın 3 yıl önce yürürlüğe girdiğini ancak uygulamada yetersiz kaldığını belirtti. Perakende Yasası`nın, başta bakkallar olmak üzere küçük esnafı zincir marketlere karşı koruması gerektiğinin altını çizen Palandöken, şunları söyledi, `Ülkemizde, hiçbir ülkede görülmeyecek şekilde ucuz zincir marketler açılıyor. Başta bakkallarımız olmak üzere küçük esnafımızın bu marketlerle rekabet edebilmesi mümkün değil. Esnafımız, zincir marketler karşısında eriyor, güçsüz kalıyor, dükkânını kapatıyor. Bu konudaki rakamlar çok çarpıcı. Ülkemizdeki bakkal ve büfe sayısı son 10 yılda yüzde 31 azalarak 240 binden 165 bine düşerken, sadece son 1 yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaştı. Bu sayının yüksek olmasında zincir marketlerin sigara satmasının da çok önemli bir payı var. Çünkü bakkalın cirosunun yüzde 50`si sigaradan geliyor. Bazı ucuz zincir marketleri de daha önce sigara satmamasına rağmen yeni yeni sigara satmaya başladı. Yasada yapılacak değişiklikle, bu durumun da değiştirilmesi gerekmektedir.`

-`EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ OLAN ESNAFIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ`

Palandöken, Perakende Yasası`nda yapılacak düzenlemelerle, ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnafın sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bendevi Palandöken, `Bu marketler rastgele açılmamalı ve bir kural konulmalı. Her 100-200 metreye bir zincir market kesinlikle olmaz. Market açılması nüfus oranı başta olmak üzere belirli kurallara bağlanmalıdır. Esnafı korumak amacıyla çıkan Perakende Yasası en kısa zamanda yeniden düzenlenmeli ve amacına hizmet eden bir noktaya getirilmelidir `diye konuştu.