• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `BU YIL 630 BİN ÇİFTİN EVLENMESİNİ BEKLİYORUZ`


 

ANKARA - Gençlerimizin evlenerek yeni bir yuva kurmalarında devlet desteklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yeni bir hayata adım atan gençlerimizin evlilik arifesinde sıkıntı yaşamamaları için daha önce verilen devlet destekli krediler ile ÖTV ve KDV indirimleri devam etmelidir. Genç çiftlerimize verilecek her destek ekonomiye olumlu olarak yansımaktadır. Başta mobilyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere birçok sektör, canlanmak için evlilik sezonunu bekliyor` dedi.

 

-`DÜĞÜNLERDEN EKONOMİYE 15-18 MİLYAR LİRA KATKI BEKLİYORUZ`

Düğün sezonunun açılmasıyla piyasaların hareketleneceğini belirten Bendevi Palandöken, `Bu yıl hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde gittiği için düğün sezonunun önceki yıllara göre daha erken açılmasını bekliyoruz. Düğün sezonunun açılması, mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan fotoğrafçıya, düğün salonundan kuaförüne, tuhafiyeciden, tekstilciye, pastacıdan şekerciye, çiçekçiden taksiye, emlakçıdan hırdavatçıya kadar birçok sektöre hareketlilik kazandırmaktadır. Günümüzde ortalama bir düğünün maliyeti 25 bin TL civarında. Bu yıl yapılacak evliliklerin ekonomiye olan katkısının bu çerçevede 15 ila 18 milyar TL arasında bir gelir olacağını düşünüyorum` diye konuştu.

 

-`EVLİLİK ÇAĞINA GELENLERİN SAYISI HER YIL 50 BİN KİŞİ ARTIYOR`

Evlilik çağına girenlerin sayısının her yıl ortalama 50 bin civarında arttığını ancak 2016-ve 2017 yıllarında evlenen çiftlerin sayısında düşüş yaşandığını belirten Palandöken, `Nüfusumuzun yüzde 16,3`ünü genç nüfus oluşturuyor. 2016 yılında 594 bin 493 çift evlenirken bu rakam 2017 yılında 25 bin 34 düşüşle 569 bin 459 çift olarak gerçekleşti. Oysa 2015 yılında 602 binin üzerinde çift evlenmişti. Ülkemizde evlilik yaşına gelenlerin sayısı her yıl ortalama 50 bin artıyor. Ancak ekonomik nedenlerden dolayı çiftler evlenmekten çekiniyor. Evliliklerin artması için daha önce de verilen devlet destekli krediler artırılarak devam etmelidir. Bu krediler uzun vadeli ve sıfır faizli ya da oldukça düşük faizli olmalıdır. Özellikle mobilya, beyaz eşya ve ev aletleri vb. sektörlerde yapılan ÖTV indirimleri bu sezon da verilmelidir. Eğer devlet destekleri devam ederse 2018 yılında evlenen çift sayısı son iki yılın üstünde seyrederek 630 bin seviyesine çıkabilir` şeklinde konuştu.

 

-`YENİ KONSEPTLERLE PİYASADA YENİ FIRSATLAR DOĞUYOR`

Düğünlerdeki yeni konseptlerin yeni fırsatlar yarattığını söyleyen Palandöken, `Artık evlilikler yalnızca nikah töreni ve düğün ile sınırlı kalmıyor. İnternet ve sosyal medyanın gelişmesi ile düğünlere yeni konseptler de eklendi. Çiftler sadece kına gecesi ve düğün değil bir de düğün öncesi ve sonrası partiler yapıyor. Kız isteme, söz, nişan, ve kına geceleri ayrı ayrı kutlanıp her biri için farklı kıyafetler, farklı organizasyonlar tasarlanıyor. Esnafımız da özel indirimler, kampanyalar düzenleyerek, yeni konseptler yaratan çiftlerin mutluluğuna katkıda bulunmak için hazırlık yapıyor. Tüm bu organizasyonlar, düğün sektörü piyasası için önemli bir gelişme olacak` ifadelerini kullandı.