• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `SAĞLIKTAKİ FİYAT AVANTAJINI FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ`


 

ANKARA - Turizm gelirlerinin mutlaka artırılması ve mevsimsellikten kurtarılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemiz, coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri ile dünyada en çok gezilip görülmesi gereken ülkelerin başında geliyor. Her mevsim ayrı bir güzelliği olan ülkemiz adeta bir tatil cenneti. Gezilip görülecek yerlerinin yanı sıra doğal termal kaynakları ile sağlık alanında da oldukça önemli bir yere sahip. Ülkemizin şifa kaynağı olan termal sulardan en güzel şekilde yararlanıp dünyanın hizmetine sunmalıyız. Çünkü sağlık turizmi tatil turizminden daha fazla döviz getiriyor. Tesisleri, doktorları ve imkânları ile Türkiye`nin sağlık turizmi kapasitesi çok yüksek` dedi.

 

-`FİYAT AVANTAJI FIRSATA ÇEVRİLMELİ`

Ülkemizdeki tedavi ücretlerinin Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 daha ucuz olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu da ülkemizin sağlık turizmindeki potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir. Türkiye`de 8 bin ile 20 bin dolar arasında olan kalp by-pass operasyonu Avrupa`da 20 bin ile 40 bin dolar arasında değişiyor. Birçok turistin cazip fiyatlar sebebiyle yalnızca zorunlu tıbbi tedaviye değil diş tedavisi, saç ekimi ve plastik cerrahi operasyonları için de ülkemizi tercih ettiğini düşünürsek yatırım ve teşvikler daha da artırılmalı ve bu alanda ülkemizin tanıtımına daha çok önem vermeliyiz. Türkiye 2017`de sağlık turizminde büyük bir başarı elde etti. Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi`nin verilerine göre 12 ayda Türkiye`ye 760 bin sağlık turisti geldi ve 7.1 milyar dolar gelir elde edildi` diye konuştu.

                                                                                                                      

 -`1500 DOĞAL TERMAL KAYNAKTAN FAYDALANILMALI`    

Turizmde yeni ataklar ve tanıtımlar yapılması için kaplıca ve sağlık turizmine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, `Ülkemizdeki potansiyeli yüksek sağlık turizm kaynakları tesisleştirilmeli ve mevcut tesisler modernize edilmelidir. Sıcaklıkları 20°C ile 100°C arasında değişen, saniyelik debileri 2 ile 500 litre arasında değişen bin 500 adet doğal termal su kaynağımız var. 700 bin yatak kapasitesini aşabilecek termal turizm kapasitemiz olmasına rağmen yalnızca 200`e yakın kaplıca işletmesine sahibiz. Kaplıca turizminin teşvik edilebilmesi için işletmelerin desteklenerek termal kaynakların turizm potansiyelinden faydalanılmalıdır. Bu arada Sağlık Bakanlığınca belirlenen 20 milyarlık gelir hedefine ulaşmak için kaplıca tesislerinin artırılmasının yanında tanıtımın daha etkin ve devamlı yapılması gerekir` şeklinde konuştu.