• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ESNAF DÜKKÂNINI KAPATIRSA CADDE MAĞAZACILIĞI YOK OLUR`


 

ANKARA - Zincir marketlerin ve AVM`lerin kontrolsüz açılmasının kaynak israfına yol açtığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Dünyanın hiçbir yerinde 14 saat açık olan AVM ve süpermarket yok. Düzensiz bir şekilde açılan AVM`ler on yıl sonra kullanılamayacak hale geliyor. Dünya nasıl yapıyorsa bizde öyle yaparak sorunu çözmeliyiz. Amerika`yı yeniden keşfetmeyeceğiz. AVM`ler ve zincir marketler için kuralların koyulması ve uygulamaya geçilmesi gerek. Böyle giderse esnaf kepenk kapatacak ve cadde mağazacılığı bitecek` dedi.

-`SÜREKLİ AÇILIP KAPANAN AVM`LER KAYNAK İSRAFINA NEDEN OLUYOR`

Esnaf ve sanatkârın AVM`ler ile zincir marketler yüzünden sıkıntı yaşadığını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sektörü iyi analiz edecek konumda olan birisi olarak söylüyorum. Amerika`yı yeniden keşfetmiyoruz. Dünya nasıl yaptıysa ve ne yaptıysa biz de onu yapmalıyız. Çünkü esnafın, AVM`ler ve zincir marketlerde başı dertte. Kontrolsüz ve plansız bir şekilde yan yana açılan AVM`ler ile zincir marketler, esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirdi. Üstelik bir de marifetmiş gibi sayımız 10 bin oldu diyerek bununla övünüyorlar. Dünyanın neresinde 14 saat açık olan AVM var? Her yapılan AVM, değişime ayak uydurmadığı için 10 sene sonra kullanılmaz hale geliyor. AVM`lerin ve zincir marketlerin sürekli açılıp kapanması kaynak israfına neden oluyor` diye konuştu.

-`AVM`LER HAFTA SONU KAPALI OLMALI`

Esnaf ve sanatkârın AVM`ler karşısında yok olma noktasına geldiğini söyleyen Palandöken, `Bizim esas sıkıntımız, kuralların koyulmaması. Biz part-time insan çalıştırıyoruz. AVM`lerin çalıştırdığı elemanlar 13-14 saatlik iş temposuna dayanamayıp işi bırakıyorlar. İsteğimiz, AVM`lerin ve zincir marketlerin hafta sonu kapalı olması. Bu büyük işletmeler karşısında esnaflar dükkânını kapattığında cadde mağazacılığı yok olacak ve tekel konumuna gelecekler. İsteğimiz çok zor değil. AVM`ler gelişmişliğin göstergesi ancak açılış ve kapanışlarına kurallar konulmalı ve faaliyet şehir dışında göstermeliler. Aksi takdirde kendileri de batma noktasına gelip çözüm aramaya başlıyorlar. En önemlisi sanayici zaten kendi ürettiği malı kendi mağazasında satıyor. Sanayici perakende sektörüne yatırım yaparsa sektörü çökertmiş olur. Zaten zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan küçük esnafın sanayicilerle mücadele etmesi mümkün değil. Esnaf ve sanatkâr, tüketici haklarını koruyan bir kesim. Esnaf ve sanatkârın hakkını da devletin güvence altında tutması ve perakende sektöründeki haksız rekabetin önüne geçmek için düzenleme yapması gerek` şeklinde konuştu.