• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, -`3 GÜN YASAL İZİN SÜRESİNİ AŞAN KERMESLERİN DENETİMİ ARTMALI`


 

ANKARA- Kermeslerin 3 gün yasal izin sürelerini aşarak aylarca satış yapıp esnafa zarar verdiklerini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizin birçok yerinde hayır yapma amacıyla açılan kermesler 3 gün yasal sürelerini aşıp aylarca satış yapıyor. Bu da bölgedeki vergisini veren esnafın ekmeğini küçültüyor. Aylarca satış yapan ve ticari işletmeye dönüşen kermesler hayır yapma amacından sapıyor. Denetim ve kontroller artmalı, 3 günü geçen kermesler resen vergi mükellefi yapılmalı` dedi.

-`KERMESLER HAYIR AMACINDAN ÇIKIP TİCARİ İŞLETMEYE DÖNDÜ`

Esnaf ve sanatkârın hayır işleri ve sosyal yardımlaşmaya önem verdiğini fakat kermeslerin ticari işletmeye dönüştüğünü hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Çeşitli dernek ve vakıflar tarafından ülkemizin her yerinde hayır amaçlı kermesler düzenleniyor. Yardım Toplama Kanunu`nun ilgili yönetmeliğinde kermeslere en fazla 3 gün süre ile izin veriliyor. Fakat aylarca satış yapan esnaf gibi çalışan kermesler var. Esnaf zaten hayır amaçlı kermeslere yardımcı ve destek olur. Fakat aylarca satış yapıldığında haksız rekabet ortamı oluyor. Esnaf ve sanatkâr camiası olarak sosyal yardımlaşmayı her zaman destekliyoruz. Fakat amacından sapıp çok çeşitli ürün satışı yapan ticarethane haline gelmiş bu kermeslere karşıyız` diye söyledi.

-`3 GÜNÜ GEÇEN KERMESLER RESEN VERGİ MÜKELLEFİ YAPILMALI`

Esnafa rakip haline gelen kermeslerin denetimlerinin artması gerektiğini vurgulayan Palandöken, `Kirasını ödeyen, vergisini veren, sosyal güvenlik primini yatıran, hijyen standartlarına uygunluğu kontrol ve denetim altında olan esnaf haksız rekabetle başa çıkamıyor. Uzun süre satış yapan kermesler aynı zamanda kayıt dışılığa da etki ediyor. Bunların takip ve kontrolleri daha sık olmalı. Kermes süresi 3 günden fazla olursa ticari faaliyette bulundukları kabul edilmeli ve resen vergi mükellefi olmaları sağlanmalı. Böylelikle kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım atılmış olur` şeklinde söyledi.