• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ESNAFA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ`


 

 ANKARA-  Emeklilik yaşı gelmiş ancak 2000`den önce Bağ-kur`a kaydı bulunmayan esnafın vergi ve Oda kayıtlarının dikkate alınması gerektiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `2000 yılı öncesi vergi kaydı ve Oda kaydı olan fakat Bağkur kaydı bulunmayanlardan yaşı gelen esnafa emeklilik hakkı tanınmalı. Bu durumda olan üyelerimize geriye dönük borçlanma hakkı yeniden bir kez daha verilmeli.` dedi.

-`YENİ YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR`

Oda ve vergi kaydı bulunan, 2000 yılı öncesi esnaflığa başlayan yüzbinlerce esnaf ve sanatkârın sosyal güvenlik ile ilgili yaşadıkları sorunun net olarak çözüme kavuşturulmasını isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Daha önce esnaf ve sanatkarımıza birkaç kez geriye dönük borç yapılandırma fırsatı verildi. Ancak esnafımızın büyük çoğunluğu ekonomik imkansızlıklar nedeniyle verilen süre içerisinde borcunu yapılandıramadı ve düzenlemelerden faydalanamadı. Esnafın gözü kulağı, 4 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi ve Oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni yasal düzenlemede.` diye konuştu.

-`ÇIRAKLARIN EĞİTİM DÖNEMİ DE EMEKLİLİĞE SAYILMALI`

Çırakların mesleki eğitimlerindeki staj sürelerinin de emekliliğe dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, `İşi öğrenmek ve zanaat edinmek için eğitim gören stajyer ögrenciler ile çıraklara yapılan yarı zamanlı sigortalar da emeklilik sürecine dahil edilmeli. Erken yaşlarda çalışma hayatına başlayan esnaf ve sanatkar emeklilik hesabı yapılırken mağdur edilmemeli. Neticede çıraklık yapanlar da o süre zarfında tecrübe kazanmanın yanı sıra mal ve hizmet üretimine katkıda bulunuyor. Mesleki eğitimin en önemli parçası olan çırakların çalıştığı dönemlerin emekliliklerine sayılması için çalışmalar yapılmalı.` ifadelerini kullandı.