• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ATATÜRK`ÜN ANKARA`YA GELİŞİNİN 98.YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN`


 

ANKARA- Mustafa Kemal Atatürk`ün Ankara`ya gelişinin 98. Yılı vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınlayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Milli mücadelenin kalbi olan Ankara cumhuriyet tarihimizde çok önemli bir yer edinmiştir Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919`da Ankara`ya gelerek tarihi bir güne imza atmıştır. Bu tarihi günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, beraberinde Ankara`ya gelen Heyet-i Temsiliye üyeleri ve İstiklal Savaşımızın kahramanlarını rahmetle anıyorum` dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken mesajında şunları söyledi: `Anadolu`nun ortasında çorak, sokakları dar küçük bir şehir olan Ankara, Milli Mücadele döneminde en zorlu görevi üstlenmiştir. Stratejik konumu, demiryolu ve telgraf şebekesi imkânları ile işgal altında olan yerlere mesafesi, evlerin kalenin etrafına kurulması Ankara`nın en güvenli şehirlerden biri olduğunun göstergesidir. Cumhuriyet tarihimizde en önemli karargah, komuta merkezi olan Ankara ve büyük bir azim ve kararlılıkla milletin ve devletin yanında olan Ankaralılar takdire şayan bir tavır sergilemiştir.

Mustafa Kemal, Ankaralıların İstiklal Mücadelesinde gösterdiği korkusuz tavrını daha sonra şu şekilde dile getirmektedir; ‘İstiklal Mücadelesi tarihinde Ankara namı en aziz bir mevkii muhafaza edecektir. Bazılarımız iktihamı (göğüs germeyi) hemen gayrimümkün zannedilen bu müşkülat karşısında sizler bir dakika tereddüt etmediniz. Üç sene mukaddem (önce) Sivas`tan Ankara`ya ayak bastığım zaman bir misalini geçen gün dahi göstermiş olduğunuz samimi ve kalbi tezahürat ile beni kollarınız arasına aldınız. O zaman gösterdiğiniz bu vatani cesaret sayesinde ecnebi müdahalesiyle İstanbul`da kapatılmış olan Meclis-i Mebusan`ın daha vasi (geniş) bir salahiyet ve şanı milliyet layık bir istiklal ile Ankara`da açmak mümkün oldu. Büyük Millet Meclisi sizin muhiti hamasetinizde biperva (korkusuzca) istiklal mücadelesine devam edebilmiştir. Binaenaleyh, Ankara, hemşehrilerimizin bu istiklali vatan mücadelesinde ayrı bir hissei şerefi vardır.`