• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `SİSTEM HATASI VATANDAŞIN SUÇU OLMAMALI`


 

ANKARA-  Yavuz Sultan Selim Köprüsü`nden geçiş yapan ticari ve özel araçlara verilen cezaların uyarı niteliği taşıması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile diğer köprü ve otoyollarda olduğu gibi usulsüz geçiş yapan araçlara verilen cezalar Yavuz Sultan Selim Köprüsü`nde de aynı şekilde uygulanmalı. Vatandaşa önce uyarı mesajı gönderilmelidir. Uyarı dikkate alınıp ödeme yapılmaz ise kanunda yer aldığı gibi 15 gün geçtikten sonra cezalı ücret talep edilmelidir. Usulsüz geçişlerde uygulanan cezalar daha ödenebilir ve adil olmalıdır` dedi.

 -`SÜRÜCÜLER CEZAYI 15 GÜN SONRA ÖĞRENİYOR`

Sürücülerin köprü ve otoyollardan daha hızlı geçişlerini sağlayan HGS sistemindeki cezaları değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS) ve Kuzey Çevre Otoyolu`ndan geçiş yapan kamyon, kamyonet ve iş makinalarına hesaplarında yeterli bakiye olmadığı için ceza kesiliyor. Ancak nakliyatçı esnafımız, HGS bakiyelerinde yeterli miktarda para olduğunu fakat sistem bakiyeyi görmediği için ceza yazıldığını söylüyor. Çeşitli zamanlarda köprüden birkaç kez geçen sürücüler 15 gün geçtikten sonra cezadan haberdar oluyor. Bu süre zarfında 9 lira 60 kuruş olan geçiş ücreti 11 kat artırılarak 105 lira 60 kuruşa ulaşıyor. Cezalar uygulandıktan sonra sürücülere ödeme için bildirim gönderiliyor. Bildirim gönderilen sürede dikkate alınıp ödeme yapılmaz ise icra takibi başlatılıyor. Mahkeme ve avukat masraflarıyla birlikte ödenmesi gereken tutar katbekat artarak yüksek meblağlara ulaşabiliyor` diye konuştu.  

`ÖNCE UYARI YAPILMALI`

HGS sisteminin plakaları okumamasının vatandaşın suçu olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Palandöken, `Vatandaşlar suçu olmayan bir cezayı ödüyorlar. Ancak diğer köprü ve otoyollarda uygulama ne ise, Yavuz Sultan Selim Köprüsü`nde de sürücülere aynısı uygulanmalı. Yetersiz bakiye bilgisi sürücülere SMS ile gönderilmeli. Buna rağmen verilen süre zarfında ödeme yapılmadığı takdirde cezalar uygulanmalıdır. HGS sisteminde yeterli bakiye olduğu halde sistem arızası nedeniyle hesapta para yokmuş gibi işlem yapılıyor. Zaten akaryakıt zamları ve yüksek vergiler altında ezilen nakliyatçı esnafı bir de bu tür cezalarla mağdur edilmemeli. Sürücünün köprüden geçiş yaptığı gün plakası belirlenerek uyarı niteliğinde bilgi mesajı gönderilmeli ve ödeme yapması için belli bir süre tanınmalı` şeklinde konuştu.