• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `8 YILDA 40 ULUSAL MESLEK STANDARTI HAZIRLADIK`


 

ANKARA- Nitelikli ve belgeli iş gücünün farkındalığını artırmak için mesleki yeterlilik belgelendirme merkezi projesini hayata geçirdiklerini bildiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `TESK olarak bugüne kadar 40 ulusal meslek standardı hazırladık. Mesleki eğitimde en çok önem verdiğimiz hijyen, iş sağlığı ve güvenliği, müşteri ilişkileri gibi konularda sınav ve belgelendirme aşamaları ile esnafı belgeli şekilde işinin ehli yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz ve bu yıl Eylül ayında yetkilendirme sözleşmesini imzaladığımız Esnaf ve Sanatkârlar Yeterlilik Merkezi (ESYEM) projemiz ile mesleki yeterlilik sınavları düzenleyip başarılı olanlara belgelendirme yapacağız. Nitelikli ve belgeli iş gücünün farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz` dedi.

-`İŞİNİN EHLİ ESNAF ÜLKE KALKINMASINDA BÜYÜK ROL OYNAR`

Hizmet sektöründe işinin ehli olan esnaf ve sanatkâra önem verdiklerini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `900 yıllık Ahilik geleneğinin günümüze uyarlanması artık mesleki eğitimden geçiyor. Ahilik geleneği bugün modern teknolojide kullanılarak yeni nesil esnafın yaratılmasında önemli rol oynayacaktır. Konfederasyon olarak ulusal yeterlilik sisteminin her aşamasına önem ve destek veriyoruz. Bugüne kadar hazırladığımız 40 ulusal meslek standardının 36`sı resmi gazetede yayınlandı. Aynı zamanda 30`a yakın da ulusal yeterlilik belgesi hazırlayarak ilgili sektörlerin hizmetine sunduk. İşinde uzmanlaşmış bireyler ülkemizin ve ekonomimizin de kalkınmasında büyük rol oynar. Bu bilinçle iç piyasanın ihtiyacı olan elemanların standartlarını sınav ve belgelendirme aşamaları ile yükseltmeyi hedefliyoruz. ESYEM projemizle beraber mesleki yeterlilik belgelendirme merkezi oluşturduk. Merkezin yetkilendirme sözleşmesini ise 17 Eylül 2017`de TESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında imzaladık` diye konuştu.

-`KADINLARIN İŞİNDE BELGELİ OLARAK ÇALIŞMASINA ÖNEM VERİYORUZ`

Kadınların işgücüne en büyük katılım sağladığı kişisel hizmet sektöründe de 14 ulusal meslek standardı hazırladıklarını hatırlatan Palandöken, `Kadınların iş gücüne katılmasının öneminin bilinci ile işlerinde uzmanlaşmış ve belgeli olarak çalışmalarını her zaman destekliyoruz. Kadınların yoğun olarak çalıştığı kişisel hizmetler sektöründe kuaför, güzellik uzmanı, manikürist, cilt bakım uzmanı gibi 14 farklı alanda standart hazırladık. Bunların 12`sinin belgelendirme yetkisini aldık.  Bunun yanı sıra son dönemde ilgili odalarımıza kayıtlı olmayan servis araçları ile ilgili basında birçok üzücü olay yer aldı. Öğrencilerimizin okullarına güvenli şekilde gitmelerini sağlamak adına birçok atılım gerçekleştirdik. Okul servis aracı şoförleri başta olmak üzere şehir içi ulaşım sektöründe 4 meslekte daha belgelendirme yapacağız` şeklinde söyledi.