• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KADINLAR İŞGÜCÜNE KATILIMDA HER ALANDA DESTEKLENMELİ`


 

ANKARA- TESK`e kayıtlı esnaf sayısına göre en çok kadın esnafın Uşak`ta olduğunu bildiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Temmuz ayı sonu itibariyle 1 milyon 687 bin 533 esnafın 260 bin 4`ü yani yüzde 15,41`ini kadın girişimci esnafımız oluşturuyor. Ülkemizde kadınlar en çok büfe, bakkal ve market işletmeciliğini tercih ediyor. En çok kadın esnafımız ise Uşak`ta faaliyet gösteriyor. Kadınlar ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamalı, esnaflık faaliyetlerini her sektörde rahatça yürütebilmeli. 40 milyon kadın nüfusumuzun 15 yaş üstü işgücüne katılım oranı 31,7. Bu oranı daha yukarı çekmek için kadınlar ekonomiye katkı sağlamaları için teşvik edilmeli` dedi.

-`UŞAKLI KADINLAR DAHA GİRİŞİMCİ`

Kadın esnafların en çok tercih ettiği mesleklerin başında büfe, bakkal ve market işletmeciliği olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `TESK`e kayıtlı esnaf sayılarına göre Uaşklı kadınlar daha girişimci. Öyle ki en çok kadın esnafımız Uşak`ta. İldeki toplam 11 bin 768 esnaf sayısına oranı yüzde 22,51 olan 2 bin 649 kadın esnafımız Uşak`ta faaliyet gösteriyor. Onu 19 bin 84 toplam esnaf sayında yüzde 22,45 oranla 4 bin 284 kadın esnafımız Çanakkale`de takip ediyor. En çok kadın esnafın olduğu üçüncü il 40 bin 452 toplam esnaf sayısında yüzde 21,34 oran ve 8 bin 633 sayı ile Balıkesir. Dördüncü sırada toplam 106 bin 777 esnaf içinde yüzde 20,67 oran ve 22 bin 67 kadın esnaf sayısı ile İzmir var. Muğla ise 36 bin 424 esnafın yüzde 19,57 oran ve 7 bin 129 kadın esnaf sayısı ile beşinci sırada` şeklinde bilgi verdi.

-`KADIN ESNAF EN ÇOK BAKKAL İŞLETMECİLİĞİNİ TERCİH EDİYOR`

Büfe, bakkal ve market işletmeciliğinin kadın esnaf tarafından en çok tercih edilen meslek olduğunu hatırlatan Palandöken, `Kadın esnafımız en çok büfe, bakkal ve market işletmeciliği yapıyor. Bunu sırasıyla, lokantacılık, yemek içecek sunumu faaliyetleri, kadın kuaför işletmeciliği, tezgâhlar ve pazar yerleri vasıtasıyla yapılan ticaret, giyim eşyası imalatı ve ticareti yani konfeksiyonculuk, taksi işletmeciliği, kahvehane, kıraathane ve çay ocağı işletmeciliği, tuhafiyecilik ve tuhafiye ürünleri imalatı, servis aracı işletmeciliği ve terzilik faaliyetleri takip ediyor` diye söyledi.