• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: `SICAK HAVA DONDURMACI ESNAFIMIZA BEREKETLİ GELDİ`


 

ANKARA- Hava sıcaklıklarının ülke genelinde normalin 6-7 derece üzerinde seyrederek 35 ile 45 derece sıcaklık aralığında seyretmesi sebebiyle dondurma satışlarında adeta patlama yaşandı. Geçmiş yıllarda kişi başı 4 litre dondurma tüketimi gerçekleşirken son dönemde bu tüketimin özellikle yaz aylarında 6 litreyi bulduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu yıl itibariyle ülke genelinde en az 400 bin ton dondurma tüketimi yapılmasını bekliyoruz. Sıcakların yüksekliği ile esnafımızın dondurma satışlarında bereketli bir artış var` dedi.

-`DONDURMA SEKTÖRÜ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR`

Dondurma sektörünün her geçen yıl büyüdüğünü dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kişi başı dondurma tüketiminin son 10 yılda 2 litreden 5 litreye, dondurma üretiminin ise 160 bin tondan yüzde 150 artarak 400 bin ton seviyesine yükselmesi bekleniyor. Yaz aylarında ise 6 litreye kadar çıkan tüketim mevsimselliğe bağlı olarak yıl ortalamasında 5 litre civarında. Dondurma pazarında ülkemiz ciro bazında 14.sırada, litre bazında ise 18.sırada` diye konuştu.

-`ÜLKE OLARAK KİŞİ BAŞI 5-6 LİTRE DONDURMA TÜKETİYORUZ`

Türkiye`nin dondurma ithalat ve ihracatının her yıl arttığını hatırlatan Palandöken, `Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) `nin verilerine göre bu yıl itibariyle dondurma üretimi 400 bin ton civarı olması bekleniyor. Üretilen dondurmanın yüzde 4,5`i ihraç edilirken yüzde 95,5`i iç piyasada tüketiliyor. İhracatta öne çıkan pazarlar genel olarak Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Türki Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika devletleri. Ülkemizde tüketimin yüzde 80`ini 6-25 yaş arası nüfus yapıyor. Tüketimin yüzde 85`ini yazın yapıyoruz. Yani dondurmaya yazın daha çok yükleniyoruz. Dondurmayı en çok tüketen bölgemiz ise Marmara bölgesi. Tabii unutmamak gerekir ki tüm veriler ambalajlı üretimler için geçerli` şeklinde söyledi.

-`ÜLKEMİZDE DONDURMANIN PAZAR DEĞERİ 3,5 MİLYAR TL DEN FAZLA`

Palandöken, ülke içerisindeki dondurma pazarının ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayarak şöyle konuştu: `Dondurma sektörünün dünya pazarındaki değeri 70 milyar dolar. Ülkemizin dondurma pazarı ise 2017 yılı itibariyle 3,5 milyar TL civarı bir büyüklüğe sahip. Kişi başı en yüksek dondurma tüketiminde ABD`den sonra Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç, İngiltere, Norveç, İtalya ve Finlandiya geliyor. Avrupa`da kişi başı dondurma tüketim miktarı 7 litreyi bulurken bizde bu rakam 5-6 litre civarında. Avrupa`nın en çok dondurma tüketen ülkesi İsveç`te 10 litre, dünyanın en büyük dondurma üreticisi ABD`de de ise 26 litre.`