• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `YENİ NESİL YAZAR KASALAR ESNAFA İKİNCİ VERGİ GİBİ`


 

ANKARA – Yeni nesil yazar kasa kullanmanın maliyetinin esnafa ikinci bir vergi gibi olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bir koyundan iki post çıkarılmaya çalışılıyor. Yeni nesil yazar kasa kullanmanın maliyeti her gün biraz daha artıyor. Yazar kasalar adeta ikinci bir vergi gibi oldu` dedi.

 `CİHAZI SATIN ALMAKLA İŞ BİTMİYOR`

Eski nesil yazar kasalar satın alındıktan sonra mali hafızası dolana veya herhangi bir arıza yapana kadar esnafa bir yükünün olmadığını belirten Bendevi Palandöken, `Yeni nesil yazarkasalarda, cihazı satın almakla iş bitmiyor. Her ay yazılım, bakım veya benzeri adlarla esnaf için büyük ödemeler yapılıyor. Bu ödemeler yılda 1.000 TL`yi aşıyor. Yeni nesil yazar pasalar aynı zamanda POS olarak da kullanıldığı için bankalar aylık 1.2 ile 1.8 arasında bir de komisyon alıyorlar. Esnafın yükü azaltılacağına sürekli olarak artırılıyor. Yani yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor` diye konuştu.

`YENİ NESİL YAZAR KASALARIN KULLANIM MALİYETİ DÜŞÜRÜLMELİ`

Yazar kasaların POS olarak da kullanılması halinde maliyetin çok daha arttığını ve bu maliyetin mutlaka düşürülmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, `POS cihazlarına, anlaşmalı her banka ayrı ayrı yazılım yükleyerek bunun karşılığında komisyon alıyorlar. Bu şekilde yazarkasa-POS kullanmanın aylık maliyeti çok daha artmış oluyor. Bir taraftan kayıtdışılık azalıyor ama diğer taraftan esnafın mali yükü de çok fazla artıyor. POS cihazları için bankalara eskiden de komisyon ödeniyordu ama yazar kasa kullanmak için kimseye ödeme yapılmıyordu. Yeni nesil yazar kasa kullanma maliyetine bankalar ve devlet destek olmalı` şeklinde konuştu.