• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `HIRSIZLIĞIN ENGELLENMESİ MERDİVENALTI ANAHTARCILARA ENGEL OLMAKTAN GEÇİYOR`


 

ANKARA- Oda kaydı olmadan anahtar çoğaltma makineleri ile ehil olmayan kişiler tarafından anahtar çoğaltılması, hatta çilingirlik hizmeti verilmesinin, meslek erbaplarının en büyük sıkıntısı olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mesleklerini zanaat olarak gören, Ahilik kültürünü benimsemiş, güvenirlik ve iyi ahlak sahibi olan anahtarcı ve çilingirlerin mesleği taklit edilmekte ve güvenlik açığı ortaya çıkmaktadır. Evlerimizi, işyerlerimizi emanet ederek, anahtarların sorgusuz sualsiz çoğaltılabildiği, güvence olmadan kapıların açtırıldığı kişilerden oda kaydı veya kimlik sorulmalıdır` dedi.

-`SERTİFİKASI OLMAYANA EV TESLİM ETMEYİN`

İlgili olmayan işyerlerine konulan makinelerle anahtar çoğaltan, ikinci iş olarak yapanlara kapı açtırmanın güvenlik açısından zafiyet yaratacağını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Güvenilir olduğu düşünülen çelik kapıların belgesiz ve kötü niyetli insanlar tarafından da açılabileceğini unutmayın. Sertifikasız `Ustalık Belgesi` veya oda kartı olmayanlara evinizi, işyerinizi emanet etmeyin. Meslek erbaplarının, bu işi ustalıkla yapan anahtarcı-çilingirci esnafın oda kaydı yapılırken sabıka kaydı araştırılır. Kasa anahtarı yapıldığında veya evinizin kapısı açıldığında tutanak tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda, usta eller tarafından çoğaltılmayan anahtarlar kilidi açmayabiliyor ya da anahtar kilidin içindeyken anahtarın veya kilidin kırılmasına yol açıyor. Vatandaş bu şekilde hem maddi zarara uğruyor, hem de mesleğini layıkıyla icra eden oda kaydı ve ustalık belgesi olan gerçek anahtarcı, çilingirci esnafımızın itibarının zedelenmesine yol açıyor. Halkımızın bilinçli olup kapısını açtırdığı, kasasını emanet ettiği kişilerden oda kaydı talep etmelidir` diye konuştu.

 -`MESLEK LİSELERİNDE ANAHTARCILIK BÖLÜMÜ AÇILMALI`

 Mesleği yapanların daha bilimsel ve emniyetli çalışabilmesi için Anahtarcı (Çilingir) (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardının olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Anahtarcılık mesleğinin suistimalini güvenlik sorunu olarak gördüğümüzden işin belli bir standardının olması çok önemliydi. Şimdi teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine de uyum sağlanması ve mesleğin daha da gelişmesi amacıyla Meslek Liselerinde `Anahtarcılık` bölümü açılmasını istiyoruz. Ayrıca Çilingir esnafına sorumluluk veren Türk Ceza Kanununda meslek icrasının sorumlu kişiler tarafından yapılmasını düzenleyen değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz. Böylece, özellikle anahtar çoğaltma ve çilingirlik işinin oda kaydı olmayan mesleği taklit eden art niyetli kişiler tarafından yapılması önlenecek, evlerimizin, işyerlerimizin güvenlik açığı azalacaktır` dedi.