• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `MADDE BAĞIMLISI GENÇLERİN YÜZDE 98`İ ERKEK`


 

ANKARA- Okul çevrelerinde alınan güvenlik önlemlerinin öğrenciler için yetersiz olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Çocuk ve genç yaşta artan şiddet eğilimine bağlantılı olarak okul çevrelerinde meydana gelen olaylar küçümsenmeyeçek kadar yüksek` dedi.

-`MADDE BAĞIMLILIĞI 10 YAŞA KADAR DÜŞTÜ`

Ülkemizde 17 milyon 588 bin 958 öğrencinin örgün eğitimden yararlandığını bildiren Bendevi Palandöken, `İlk ve orta dereceli okulların çevrelerindeki tehlikelere karşı veliler ve özellikle okul yönetimleri oldukça dikkatli ve tedbirli olmalı. Çünkü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin kullanımı 10 yaşa kadar düştü. En önemlisi bu maddeleri kullananların yüzde 98`ini erkekler oluşturuyor. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) raporlarına göre çocukların yüzde 95`i bu maddeyi tanıdıkları birinden alıyorlar. Ülkemizde 37 adet AMATEM var. Fakat bu sayı yeterli değil. Acilen artırılmalıdır` dedi.

-`ÇOCUKLAR OKULDAYKEN VELİLER TEDİRGİN`

Okul çevrelerinde açıkta ve sağlıksız koşullarda gıda maddeleri satan seyyar satıcılar kadar uyuşturucu ticareti yapılmasının da önüne geçilmesi için okul yönetimlerine büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapan Palandöken, `Yapılan araştırmalara göre velilerin yüzde 73`ü çocuklarının okulda olduğu saatlerde güvenliğinden endişe duyuyor. Emniyet ve valilikler ülke çapında bu konuyla ilgili tedbirlerini iki katına çıkarmalı, okul yönetimleri de daha dikkatli olmalı` diye konuştu.

`ÖZEL GÜVENLİK POLİS İLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ`

Bahçeşehir Üniversitesi`nin 2013`te gerçekleştirdiği ‘Türkiye`de Okul Güvenliği` araştırmasında velilerin yüzde 80`inin özel güvenlik görevlilerinin okullarda suçu önlemede faydalı olacağını düşündüğünü belirten Palandöken, `Katılımcıların yüzde 37`si özel güvenlik ve polis arasındaki işbirliğini yetersiz görüyor. Çocuklar ülkemizin geleceğidir. Çocuklarımızın güvenliği için daha dikkatli ve tedbirli olup elimizden gelen gayreti fazlasıyla yapmalıyız` şeklinde konuştu.