• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: `TOKİ MAHALLE KONSEPTİNE DÖNÜŞÜ HIZLANDIRMALI`


 

ANKARA - Büyükşehirlerde AVM yapılaşmalarının zirveyi gördüğünü ve ülke genelinde 377 AVM`ye ulaşıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Önümüzdeki dönemde büyükşehirlerde AVM yapılaşması hız kesecek. Mevcut AVM`lerden bazıları ya yıkılacak ya da hastane ve benzeri amaçlı olarak kullanılmak üzere dönüşüme uğramaları artık kaçınılmaz. Bu arada TOKİ yaptığı kentleşmelerde mahalle konseptine dönüşümü hızlandırmalıdır` dedi.

 

-`AVM`LER PERAKENDECİ BULAMIYOR`

Son aylarda dolardaki yükselişle beraber, perakendecilerin AVM`lerden çıkmaya başladığını da ifade eden Palandöken, `Perakendeciler yüksek kira ve masraflarından dolayı müşteri sayısındaki azalmadan dolayı yavaş yavaş AVM`lerden çıkıp cadde mağazacılığına yöneliyor. İleriye dönük kontratlar iptal edilmeye başlandı. Yeni tamamlanacak olan AVM`ler, mağazaları dolduracak perakendeci bulmakta zorlanıyor. Bu da gösteriyor ki artık AVM yapılaşmasının sonu geldi` diye konuştu.  

 

-`AVM`LERİN CAZİBESİ KALMADI`

 

Amerika Birleşik Devletleri`nde son 10 yılda çok sayıda AVM`nin kapandığının altını çizen Palandöken, `Bundan 25-30 yıl önce Amerika`da açılan AVM`lerin çoğu bugün metruk bina olarak atıl duruyor. Bir kısmı hastane, okul, müze gibi amaçlarla kullanılmak üzere dönüşüme uğradı. Aynı şey bizde çok daha hızlı olmaya başladı. Artık AVM`lerin toplumun gözünde bir cazibesi kalmadı. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde ticari alanların AVM konseptinde değil cadde mağazacılığına uygun olarak planlanması lazım. Aksi halde atıl ve verimsiz AVM`lerin sayısı daha da artar. Yani çok yüksek katlı binalar şehirlerin sületini bozuyor` şeklinde konuştu.