• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ZİNCİRLER VE SPEKÜLATÖRLER FİYATLARI ARTIRIYOR`


 

ANKARA- Aşırı soğukların ürün hasadını geciktirdiği gibi yetiştirme maliyetlerini de arttırdığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son günlerde bilhassa sebze fiyatlarının yüksek seyretmesinin dar gelirli vatandaşları zorlamaktadır. Çoğu insan pazardan boş dönmektedir. Üretici de tüketici de fiyatlardan şikâyetçi. Tarlada 1`se, vatandaşa 5`e satılıyor. Zincirler malı tarladan kapatıp, istediği fiyata satıyor. Zincirlerin yanı sıra havaların soğumasını bahane ederek fiyatları yükselten spekülatörleri de unutmamalıyız` dedi.

            `TÜKETİCİYE GELİNCEYE KADAR FİYAT KATLIYOR`

Yılbaşından beri ülkemizi etkileyen soğuk havanın üreticimizi de, tüketicimizi de üzdüğünü söyleyen Palandöken, `Üreticimiz kar ve soğuk sebebiyle hasat yapmakta gecikti. Ürün yetişme süresi uzadı. Bireysel olarak üretici malını getiremiyor. Şimdi halde domates 2,5-3 lira arasında, patlıcan 3- 3,5 lira arasında, biberler 3,5-4 lira civarında, salatalık ise 1,5-2 lira civarında ama zincirlerin malı tarlada kaça kapattığını bilmiyoruz. Piyasaya hakim durumdalar. Tarlada 1`e alınan tüketiciye 5`e ulaşıyor. Bu durumdan hem üretici hem de tüketici memnun değil, Ancak havaların düzelmesi ile piyasalar düzelecek ve artan fiyatlar sebebiyle enflasyonda aşağı inecektir` diye konuştu.

-`PAZARDA BALIK UCUZ`

Halk pazarlarında balık fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu da anlatan Bendevi palandöken, `Ankara`da pazarlarda hamsinin en yüksek fiyatı 10 TL. Ancak AVM içerisindeki balıkçılarda ise 1 kilo hamsinin fiyatı 25-30 lira arasında satılıyor. Normal balıkçılarda ise 18 liraya kadar bu fiyatlar çıkıyor. Balık fiyatları da sebze fiyatları gibi spekülatörler tarafından artırılmaktadır. Sadece hamsi fiyatlarında durum böyle değil. Diğer cinekop, levrek, istavrit gibi tüm balık fiyatları pazarlarda ve sadece balıkçılık yapan dükkanlarımızda daha uygun fiyatlara satılmaktadır` şeklinde konuştu.