• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `İşsizlik Oranındaki Artış Mikro Teşviklerle Önlenmeli`


 

ANKARA- İşsizlik oranının yüzde 11,3`e çıkmasının özellikle gençleri kaygılandırdığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Eylül ve Ekim aylarında işsizlik oranının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu durum en başta gençleri kaygılandırıyor. Reform şeklinde olmasa da mikro teşviklerle işsizliği azaltacak tedbirler alınmalı` dedi.

-`MEVCUT TEŞVİK POLİTİKALARININ İSTİHDAMA ETKİSİ YETERLİ DEĞİL`

Teşvik politikaları ile yalnızca teknolojik ve katma değeri yüksek yatırımların desteklendiğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Teşvik sisteminin proje bazındaki yatırımları hedefleyecek şekilde revize edilmesi son derece olumlu. Ancak unutulmamalı ki ileri teknoloji içeren yatırımlar, aynı zamanda en az istihdam yaratan yatırımlardır. İnsanların yapacağı işi makinelerin yaptığı yatırımlardır. Dolayısıyla teşviklerin istihdama katkısı çok sınırlı kalıyor. Oysa amaç ekonomik büyüme ve kalkınma ise yatırımların yanında istihdamın da artması hedeflenmeli` diye konuştu.

-`MİKRO TEŞVİKLERLE İSTİHDAM ARTIRILMALI`

Küçük işletmelere yönelik mikro teşviklerle istihdamın artmasının mutlaka sağlanması gerektiğini anlatan Palandöken, `Ara eleman açığının envanteri hazırlanmalı ve işsiz gençleri ara eleman ihtiyacı olan sektörlere yönlendirecek bir sistemle krizden fırsat yaratılmalı. Her 5 gençten biri işsizken birçok sektörde ara eleman bulunamıyor. Ara elemanlar en çok yurtdışında talep gördüğü için büyük şirketler Türkiye`den ara eleman ithal ederken Türkiye`de eleman sıkıntısı çekiliyor. Gerekirse ara eleman konusunda tersine göçün teşvik edilmesi de dahil her yöntem tartışılmalı ve değerlendirilmeli` şeklinde konuştu.