• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kobi Haftası Ülkemize Hayırlı Olsun`


 

ANKARA- Avrupa Kobi Haftası sebebiyle açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Avrupa Birliği, KOBİ`lerin ve girişimciliğin desteklenmesi, gençlere girişimciliğin özendirilmesi için 2009 yılından beri Avrupa Kobi Haftasını organize etmektedir. Üretimin yüzde 99,8`ini oluşturan Kobilerin Avrupa Küçük İşletmeler Yasasında `Önce Küçük Olanı Düşün` prensibi ile korunmaya çalışarak, çeşitli kurallar geliştiriliyor. Girişime olan genel yaklaşımı iyileştirmek, KOBİ`lerin gelişimini engelleyen faktörleri ortadan kaldırılmak, kamu kurumlarını KOBİ`lerin destekçisi pozisyonuna getirmek, KOBİ`lerin büyüyen pazarlardan yararlanmasına teşvik edilmesi gibi maddeler ile küçük işletmelerin haklarının korunması hedefleniyor. Bu da takdir edilecek ve örnek alınacak bir yaklaşımdır` dedi.

-`KÜÇÜK ESNAFIN DESTEKLENMEYE İHTİYAÇI VAR`

Ülkemize KOBİ`lere verilen destek ve önem özellikle küçük esnaf için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Ticaretin temelini ve yüzde 99,8`lik bir ticari çoğunluğu oluşturan küçük esnafın desteklenmeye ihtiyacı olduğu her kesim tarafından bilinmektedir. Perakende Yasası ile düşünülmeye başlanan küçük esnaf ve gelişmenin devamı için yönetmelikler ile yasa desteklenmelidir. Perakende Bilgi Sistemi(PERBİS) ile işletmelerin açılış ve faaliyete geçiş işlemleri kolaylaşırken, takip edilerek kayıt altına alınmalarına imkân sağlanıyor. Böylece, küçük esnafın dosya işi azalması ve girişimci kayıt işlemlerini göze alabilmesine imkân sağlamak hedefleniyor` diye konuştu.

-`USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ DEVAM ETTİRİLMELİ`

-Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın esnafların ahilik geleneğinin temsilcisi olduğunu anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `800 yıldır Ahilik olarak bilinen yapının yeni adı KOBİ  oldu. İstihdam ölçekli gelenek devam ettirilmelidir. Verimliliğin ana anahtarı olan ‘çırak, kalfa ve usta` ilişkisi mutlaka  devam ettirilmeli` şeklinde konuştu.