• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Ticari Araçların Ötv`siz Yenilenmesi İçin Verilen Süre Çok Kısa`


 

ANKARA - Ticari araçların ÖTV`siz değişimine yönelik Hükümetin Meclis`e gönderdiği tasarıyı değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Tasarıda ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, kamyon, kamyonet ve özel halk otobüsünün ÖTV`siz yenileme süresi 30 Haziran 2017 tarihi belirlenmiş. Eğer araç yenileme süresini 3 yıla yayarlarsa daha faydalı ve hakkaniyetli olacak hem de otomobil fabrikaları yeterince araç üretebileceklerdir` dedi. 

            -`ÖTV DÜZENLEMESİ SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİR`

            ÖTV`siz araç yenileme hakkının her 3 yılda bir olmak üzere verilmesi halinde tüm ticari araçların bu imkândan yararlanmasını beklediklerini ifade eden Bendevi Palandöken, `Bu da yüzbinlerce aracın yenilenmesi demek. Otomotiv sektörüne yan sektörlerle beraber milyarlarca liralık bir katkı sağlar. Fakat süre çok kısa. Bu kadar kısa sürede otomotiv fabrikaları araç üretemeyeceği gibi daha birkaç yaşında taşıtı olan esnaflarda araçlarını yenileme hakkını kullanamayacaklar. Bu nedenle süre 3 yıla yayılırsa hakkaniyet açısından da ekonomiye sağlayacağı katkı açısından da olumlu olacaktır` diye konuştu.

            `ARAÇLARINI YENİLEMEK İSTEYENLERE KREDİ SAĞLANMALI`

            Tasarının Meclis`te kabul edilip, yasalaşması sonrasında aracını yenilemek isteyen ancak mali imkânı olmayan şoför esnafı için kredi sağlanmasının önemine işaret eden Palandöken, `Şoför esnafımız geçimini sağlamak için mücadele ediyor. Araçlarını ÖTV`siz değiştirme imkânı verildiğinde, mali imkânları olmayan şoför esnafımıza KOSGEB ve Halk Bankası`nın uygun kredi sağlaması durumunda uygulamadan yararlanacak esnaf sayısı artacaktır` dedi.

            `TASARIYA HURDA ARAÇ ALIMIDA EKLENMELİ`

Ticari araçların ÖTV`siz değiştirilebilmesi için      Meclis`e gönderilen Tasarı `ya ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçlarının çok olumlu olacağını söyleyen Palandöken, `Araç sahibi elindeki hurda aracından dolayı ek gelir elde eder, yeni araç için bir miktar kaynak olur, otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, 10 yılda 68 milyar Dolar olan hurda ithalatı azalacağı için cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar` diye belirtti.