• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Yurtdışındaki yurttaşlarımız turizme destek olsun`


 

ANKARA- Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke olarak çok önemli bir süreçten geçtiğimizi, turizmde yaşanan düşüşün yurtdışından gelecek yurttaşlarımızla aşılabileceğini, yurtdışında ikamet eden ve iş kuran, dükkân sahibi olan yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşımıza yaz tatili için yanlarında en az bir yabancı dostunu, komşusunu veya iş arkadaşını ailesi ile birlikte Türkiye`ye getirmelerini, bu davranışlarının da teşvik edilmesi için prim yada harcamalarında indirim sağlanması gerektiğini söyledi.

            -`TÜRKİYE`NİN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK`

            Yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın Türkiye`de tatillerini geçirmelerini isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Terör örgütleri gelişip büyümemizi istemeyebilir. Ama turizm alternatifi olabilecek diğer ülkeler bizden daha güvenli değil. Rus turistteki yüzde 98 kayıp iki ülke arasında buzların erimesi ile biraz telafi edilecek gibi gözüküyor.  Ülkemizin turizm potansiyeli çok yüksek. Dolayısı ile sadece deniz, kum, güneş turizmi yok. Aynı anda 4 mevsimin yaşandığı ülkemiz sağlık, yayla, dağ, kar, rafting ve inanç turizmi gibi çeşitli turizm destinasyonlarına da sahip. Bu güzelliklerden yararlanabilmek için yapılması gereken her yurtdışında yaşayan vatandaşımız en az bir yabancı dostunu, komşusunu veya iş arkadaşını ailesi ile birlikte ülkemize getirsinler. Devletimizde misafir getiren için belli bir prim versin yada harcamalarına indirim sağlasın`` dedi.

             -`TURİZM SEKTÖRÜNÜN CARİ AÇIK VE İSTİHDAM ETKİSİ BÜYÜK`

            Seyahat acentelerine Bakanlar Kurulu`nun yeni kararına göre, 1 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında charter uçakları ile her seferinde en az 150 yolcu getirenlere verilecek 6 bin dolarlık desteğin yüzde 30 arttırıldığının altını çizen Palandöken,  `Yakıt desteğinin yanında acentelere konaklama içinde destek verilsin. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yılbaşından beri 5 milyon 342 bin kişi olarak giriş yapmışlar. 2015 yılının 32 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 18,7`si yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımızdan elde edilmiş. Bu sayının artması ile ekonominin bacasız sanayisi olan turizmde bahar havası yaşanacak, başta cari açık olmak üzere büyümeyi ve işsizliği olumlu etkileyecektir.` diye konuştu.