• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Memleketine geri dönerek dükkanını açması için esnafa destek verilmeli`


 

ANKARA- Olumsuz bölgesel koşullar nedeniyle köylerinden göçenlerin, kepenk kapatan esnafın geri dönüşünün desteklenmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve sanatkarın işinin başına dönmesi kepenklerin açılması desteklenmelidir. Dükkanlar açıldığında piyasalar canlanır, insanlara güven gelir. Boşalan köyleri yeniden geri dönüşlerle dolduracak çiftçiler için getirilen 30 yaş sınırı kaldırılmalıdır. Kim köyüne, merasına dönerse 30 bin lira hibenin yanında damızlık hayvan verilirse köye dönüşler daha cazip hale gelir. Üretimi artar, fiyatlar düşer, ithalata son verilir` dedi.

-`BAĞ-KUR PRİMLERİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI`

Boşalan köylerimizin yeniden dolması ve meraların eski canlı günlerine geri dönmesi için Köye Geri Dönüş Projesinin mutlaka güncellenmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, `Proje çiftçilerin tekrar köye yerleşmelerini sağlayacak. Büyükşehirleri de rahatlatacak bu proje her kesim tarafından mutlaka desteklenmeli, cazip hale getirilmelidir. Bunun içinde projelerde kredi verilecek çiftçilere uygulanan 30 yaş sınırı kaldırılmalıdır. Aynı şekilde memleketine geri dönen esnaflarda desteklenmelidir. Çünkü esnaf kepenk açarsa, köyler canlanırsa ülkemize bereket ve huzur gelir. Geri dönen vatandaşların vergi, elektrik, su ve BAĞ-KUR primlerinde kolaylık sağlanmalıdır. Bu konuda da uzun vadeli çalışma yapılmalıdır` diye konuştu.

-`HAYVANCILIKLA BİRLİKTE TARIMDA GELİŞİR` 

Ülke olarak yıllık kırmızı et üretiminin 1 milyon 150 bin ton ve yaz aylarında et tüketiminin yüzde 10-12 oranında artış gösterdiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, `Köye dönüş projesinde ön başvuruda bulunan genç çiftçi sayısı 370 bine ulaşmış, bunların 135 bini evraklarını tamamlayarak il veya ilçe müdürlüklerine başvurmuş. Bu projenin başarıya ulaşması için yaş sınırı kaldırılarak yardım miktarı artırılarak proje yeniden uygulamaya konulmalı. Köye dönüşlerin desteklenmesi kısa zaman da ekonomiye büyük katkı sağlayacak, ithalat azalacaktır. Yani yeniden tarım ve hayvancılıkta eski verimli ve bereketli günlere geri dönülecektir` şeklinde konuştu.