• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Arabuluculuğun Eski Adı Ahilik`dir`


 

ANKARA- Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 14 Kasım 2013`den itibaren uygulamasının oturmasıyla aralarında uyuşmazlık bulunan tarafların sorunun çözümü için mahkemeye gitmelerine gerek kalmadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Taraflar bağımsız ve tarafsız arabulucu yardımıyla sorunlarını hem daha kısa sürede hem de mahkeme masraflarına gerek kalmadan daha az maliyetle çözebilmektedirler` dedi.

`ARABULUCULUK AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN TEMELİNİ OLUŞTURUR`

Arabuluculuğun Türk kültüründe çok eskilere dayanan geçmişi olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Arabuluculuğun eski adı Ahilik`tir. Uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözülmesinde temel olan uzlaşma sistemi, aynı zamanda yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarımızın köklerinin dayandığı 800 yıllık  ahilik kültürünün de  temelini oluşturmaktadır. Türkiye`de mahkemelerin dosya yoğunluğu ve bunun doğal sonucu yargılamaların uzunluğu göz önüne alındığında arabulucuya giderek sorunların çözülmesini teşvik etmemiz lazım. Dava açmak, aslında en son başvurulacak mekanizma olmalı. Esnafın kendi arasında veya tüketici ile olan hukuki ihtilaflarında ve yine çalışma hayatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce zorunlu arabulucuya gidilmesi toplumsal barış kültürünün oluşması adına çok önemli. Tüketici hakem heyetlerine gidilmeden önce arabulucuya gidilmesi ticari uyuşmazlıkların hem daha hızlı çözülmesini hem de hakem heyetlerinin ve tüketici mahkemelerinin iş yoğunluğunun azalmasına büyük fayda sağlayacaktır` diye konuştu.

`UYUŞMAZLIKLARIN ÇOĞU BİR GÜNDE ÇÖZÜLÜYOR`

Arabuluculuk sisteminin daha hızlı bir şekilde uygulamasının artırılmasının ancak arabuluculuğa başvurunun zorunlu hale getirilmesiyle mümkün olacağını vurgulayan Palandöken, `Türkiye`de şu anda toplam 6 bine yakın arabulucu var. Bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bugüne kadar 3 bin 100 anlaşmazlık arabuluculuk ile çözümlendi ve bu uyuşmazlıkların %87`si bir günde çözülmüştür. Buna ilişkin mevzuat değişikliklerinin bir an önce hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı` şeklinde konuştu.