• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Trafik sigortasında artış enflasyon veya yeniden değerlendirme oranında yapılmalı`


 

ANKARA- Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında (Trafik Sigortası) primlerin düşürülmesine yönelik Yasa Tasarısı`nın Plan Bütçe Komisyonu`nda kabul edilerek Meclis gündemine girdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Zorunlu trafik sigortası primleri yüzde 300-500 artarak şoför esnafı için ikinci bir vergi oldu. Tasarı yasalaştığında sigorta şirketlerinin, sigorta primlerini düşürmesini bekliyoruz` dedi.

`TAZMİNAT HESAPLAMASINA STANDART`

Sigorta Şirketlerinin prim belirlemesindeki belirsizliği giderecek en önemli maddesinin tazminatlara düzenleme getirilmesi olduğunu söyleyen Bendevi Palandöken, `Trafik kazalarında hayatını kaybedenlere sigortadan ödenecek vefat tazminatının hesaplamanın nasıl yapılacağına standart getiriliyor. İkinci olarak, sigorta şirketlerinin primlerin aniden yükselmesine gerekçe gösterdikleri, kusurlu sürücüler için ödenen tazminat konusunda yapılacak düzenleme. TBMM Genel kurulunda kabul edilip yasalaştığında 2011 yılından sonra ödemek zorunda kaldıkları kusurlu sürücülerden dolayı tazminat ödemeyecek. Bu da gösteriyor ki muallak tazminatlarda büyük bir azalma olacak. Bir taraftan giderler azalırken diğer taraftan şirketler de önlerini daha rahat görecek ve daha kolay tarife belirleyebilecekler` diye konuştu.

`İL VE İLÇEDE RİSKLER AYNI DEĞİL`

Yasal düzenlemeler hayata geçirildiğinde primlerde yüzde 50 indirim beklediklerini ifade eden Palandöken, `Ancak, gelişmeler bu yönde olmazsa tavan fiyatların çeşitlendirilmesi yönünde çalışmalar yapacağız. Bununla beraber aynı kademedeki araçlar için büyük şehir belediyeleri, diğer belediyeler ve riski az olan ilçeler bazında da farklı fiyatlandırma isteyeceğiz. Yüzde 300-500 fiyat artışlarıyla karşılaşan, adeta ikinci bir vergiye dönüşen trafik sigortasında prim artışları enflasyon veya yeniden değerlendirme oranında tekrar hesaplanmalı. En önemlisi düzenleme öncesi yüksek fiyattan trafik sigortası yaptıran esnafın mağduriyeti giderilmelidir` diye belirtti.