• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Asgari ücretin yükselmesi olumlu ama bölgesel olarak destek verilmeli`


 

ANKARA - Asgari ücretin yılbaşından itibaren net 1.300 TL`ye yükseltilmesini olumlu bulduklarını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Asgari ücretin net 1.300 TL`ye yükseltilmesi, milyonlarca asgari ücretli çalışanların yaşam kalitelerinin artması için çok önemli. İşçi, memur, emeklinin cebine ne kadar çok para girerse, ekonomimizde bir o kadar canlanır. Ancak Türkiye`nin bölgesel gelişmişlik düzeyleri de mutlaka dikkate alınmalı. Prim ödemelerine katkı yapılacaksa bu durum dikkate alınmalı` dedi.

 

            `KAYITDIŞILIK ARTABİLİR`

Türkiye`de bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik düzeylerinin büyük farklılıklar gösterdiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Nasıl ki İstanbul`daki ev kiraları ile Adıyaman`daki ev kiraları arasında uçurum varsa bu iller arasındaki ücretlerde de uçurum var. Geçim sınırının ne olduğunu herkes iyi biliyor. Güneydoğudaki illerde kayıt dışılık artmaması için destek verilmesi gerekli` diye konuştu.

 

            `KALFANIN USTA OLMASI İÇİN SİGORTASININ ÖDENMESİ LAZIM`

Özellikle gelişmişlik düzeyi düşük olan illerde esnafın kalfaların sigortasını ödeyemediğinin altını çizen Palandöken, `Kalfanın sigortası ödenemezse ustalık eğitimi tamamlanamıyor ve bu kişiler usta olamıyor, bir işyeri açamıyor. Oysa kalfalara eğitim süresi boyunca borçlanma hakkı getirilir ve emekli olurlarken eğitimde geçen günlerin primini öderlerse biz o gençleri kazanırız. Onlar da Türkiye ekonomisine katkı sağlamış olurlar. Ancak, bu hak getirilmez ve asgari ücret de her yerde net 1.300 TL olursa yeni ustalar, yeni esnaflar kazanmamız güçleşir` şeklinde konuştu.