• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `AVM`ler üretim merkezi ya da fabrika değiller`


 

ANKARA-Yeni AVM`lerin açılmasını yeni rant projeleri olarak açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Şimdi İstanbul`da 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılacakmış. Yeni yer, yüksek kiralar ve yüksek satış politikaları ile haksız rekabet ortamı oluşturmaya devam edecekler. Yabancı sermaye perakende piyasasına girmeye ve rant elde etmeye, yerli üretime zarar vermeye devam edecek. Buraları üretim merkezi ya da fabrika değiller. Bir diğer boyut ise; şehrin görsel kirliliği haline geldiler. Yeşilin yerine AVM diktiler. İnsanlara gidecek yer bırakmadılar" dedi.

            -`ESNAFI YOK EDECEK`

            AVM`lerin ihtiyaç karşılığında yapılmadığını ve yenileri yapılırken, eskilerin işlevsizleştiğini, AVM çöplüğüne atıldığını belirten Palandöken, "Kapalıçarşı 600 yıldır faaliyet yürütürken, açılan bu AVM`lerin yerine birkaç yıl sonra yenileri yapılıyor. Şehrin konseptine uymayan AVM`lerin uzun süreli ve kalıcı olabilmeleri zaten mümkün değildir. 2015 yılı birinci çeyrek rakamlarına göre, Türkiye`de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaşan 344 alışveriş merkezi var. Kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye`nin perakende yoğunluğu 129 metrekare seviyesine ulaştı. Ankara ise 294 metrekare ile şampiyonluğunu korudu. Henüz alışveriş merkezi olmayan 24 şehrimiz bulunuyor. 2018 yılına kadar yapımı devam eden 77 AVM ile birlikte sayı 421`e, alışveriş alanı ise 12,8 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Bir gelişmişlik modeli gibi sunulan AVM`lere ucuz arsalarda tahsis edilerek, teşvik ediliyor. Halbuki kurulduğu yerde iş sahibi olan ve büyümeye çalışan esnafı yok ediyor. Esnaflar işyerlerini kapatıp AVM`lerde tezgâhtar olmak zorunda kalıyor" diye konuştu.  

            -`GİDECEK YER BIRAKMADILAR`

            AVM`lerin tüketim çılgınlığı yaşatarak aile bütçe açısından büyük olumsuzluklar yarattığını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken sözlerini şöyle tamamladı: "Yarının girişimcisini de, tezgâhtara çeviriyorlar. Gencecik insanları ucuz işgücü olarak kullanıyorlar. AVM konusunda bu kadar ısrarcı olunması nedeni, en kolay para kazanma yöntemi ve rant geliri olması. Bayramda AVM`lere giden aileler hiç ihtiyaçları yokken aile bütçelerini sarsacak derecede alışveriş çılgınlığına kapılıyorlar. Vitrinlerdeki 3 al 1 öde, 2 al 1`i bizden gibi sloganlara kanıp kredi kartlarını dolduruyorlar. Ama insanlar ne yapsın, gidecek başka yer bırakmadılar."