• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `İndirimlere dikkat edin ve raf ve kasa fiyatını kontrol edin`


 

ANKARA - Son günlerde vatandaşlardan raf ve kasa fiyatı arasında fark çıkması konusunda şikayetlerin arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Dikkatli vatandaşlar raf fiyatının kasada farklı olarak hesaplandığını görünce şikayet ederek hakkını arıyor. Eğer raf fiyatının kasada farklı olduğu görülürse düşük olan fiyat vatandaşın lehine uygulanmak zorundadır. Vatandaşımızın bu konuya azami dikkat göstermesi gerekiyor` dedi.

`YENİ ETİKET YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI`
Perakende alış verişin en önemli kuralının malların fiyatının görülebilecek şekilde konulması olduğunu söyleyen Palandöken, `28 Haziran`da 2014 tarihinde yayımlanan Etiket Yönetmeliğinde perakende satışa arz edilen malların, ambalajlarının, yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulmasının zorunlu olduğu açıklanmaktadır. Etiketlerin gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi, hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması zorunludur. Özellikle, 10. Maddede, Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır` diye konuştu.

`ETİKETLER ARTIK ÜRÜNÜN KÜNYESİ`
Sebze ve meyve ticareti yapan kişilerin işlemlerini Hal Kayıt Sistemi`ne beyan etmeleri sonucunda ürün künyesi oluştuğunu açıklayan Palandöken, `Ürün künyesi uygulaması hayata geçti. Sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi gören bu künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Artık tüketicilerimiz ürünün nerede ve nasıl üretildiğini ürün künyesinden öğrenilebilecek. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir. Ürün künyesi uygulaması ile kaliteli üretimi teşvik edilmiş oldu. Artık vatandaşın ne aldığını takip etmesi gerekiyor` dedi.