• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, ` Yeni yılda TBMM`de ilk olarak perakende yasası görüşülmeli `


 

ANKARA - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda kabul edilen `Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının zaman kaybedilmeden çıkarılmasını isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  `1996 yılında Gümrük Birliğinin başladığı süreçten beri bekleyen Perakende Sektörünü düzenleyen yasa tasarısı Komisyonda kabul edilerek Meclis gündemine gelmesi bizleri oldukça umutlandırdı. Yeni yılda TBMM`de ilk olarak Perakende Yasa Tasarısı`nın görüşülmesini bekliyoruz. Çünkü küçük esnaf ve sanatkârın en önemli sorunu Perakende sektörünün bir kuralının olmaması idi. Perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkarılması esnaf ve sanatkârın olmazsa olmazıdır. Yasanın çıkması ile artık haksız rekabet bitecek` dedi.

            `SÜREKLİ İNDİRİMLİ SATIŞA KONTROL`

İşletmeler, kanunlarda öngörülen usul ve esaslara uymak kaydıyla indirimli ya da promosyonlu satış kampanyaları düzenleyebileceğini ancak kampanyanın süresi; işyeri açılışı, devri, kapanışı, adres ya da faaliyet konusu değişikliğinde 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyeceğini söyleyen Bendevi Palandöken, ` Aynı zamanda yılın belli dönemlerinde, piyasalara hareket getirmesi amacıyla alışveriş festivali düzenlenebilecek. Fakat bu festivallerin bütçesi, festivalin başlangıç ve bitiş tarihleri ile festivalin programı ve uygulama alanı önceden Bakanlığa bildirilecek. Sürekli indirimli satış tanımlanarak ancak seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların, perakende işletmelerce, indirimli fiyattan ya da malların fabrika çıkış fiyatı üzerinden yıl boyunca satılmasına olanak tanınacak. İçeri girdiğinizde dükkanın içindeki malların çoğunun sezon malı olması bitecek. Sürekli indirimli satış yapan dükkanların ön taraflarında yada vitrinlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde indirimli satışı gösterir yazılar koyacak. Böylece vatandaşın aldanması önlenecek` diye konuştu.

           -`EL SANATLARIMIZIN YAŞATILMASI SAĞLANACAK`

Yeni düzenleme ile perakende sektörünü düzenleyen yasa ile artık perakende iş yerleri için hafta tatil ruhsatı zorunluluğunun kalktığını de anlatan Bendevi Palandöken, `Yeni düzenleme ile her şeyin kuralı konuyor. İsteyen istediği zaman indirim ve kampanya yapamayacak. Yine en önemlisi yöresel ürünlerin ve yok olmaya yüz tutmuş meslek gruplarına da alışveriş merkezlerinde yer ayrılacak. Ayrıca hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük market ve zincir mağazalarda, satış alanlarının en az yüzde 1`ine tekabül edecek şekilde raf alanı, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla yöresel ürünlerin satışına ayrılacak` dedi.