• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Esnaf ve sanatkar ekonominin barometresidir`


 

İSTANBUL- Esnafa yönelik ortak çalışma sonucunda Akbank ile Esnaf kardeşliği projesi adı altında otak protokole imzalayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve sanatkar ekonominin barometresidir. Esnaf borcunun en sadık kesimdir. Esnaf ve sanatkarda batık para olmaz` dedi.

İstanbul`da Eminönü`nde Hamdi restoranda gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan Türkiye Esnaf ve sanatkarları konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken esnaf ve sanatkarın veresiye verdiği ürüne faiz uygulamadığını ifade ederek şunları söyledi, `Bereket ayıyla birlikte bir anlaşma yapıyoruz. Bereket her zaman esnaf sofrasından eksik olmaz. Esnaf ve sanatkar kültürünün 800 yıllık bir geçmişi var. Devletler kurmuş devletler yönetmiş. Ahilik çırak kalfa ve usta kültüründen ve sevgiden gelmektedir. Ne kavga ne de ülkede huzurun bozulmamasının bir anlamı vardır. Bu da esnaf ve sanatkardır. Biraz ötemizdeki Mısır çarşısını görüyorsunuz. Bu çarşı 600 yıllık bir çarşı ve ayakta. Ama dün ihtişamlarla kurulan AVM`ler bu kadar ayakta kalamıyor. Konfederasyonumuz Türkiye`nin en güçlü sivil toplum örgütüdür. Mahallemiz esnafıyla güzel. Bizden sonraki nesil belki de bu mahalle kültürü nostaljisini görmeyecek. En son dizide ve filimdi mutlaka esnaf ve sanatkarlarla ilgili bir bölüm var. Sabancı`ya ahi peştemali kuşatmış bir kişi olarak bugün çok mutluyum. Esnafa verilecek her değer bizi mutlu etmektedir. Her şeyin temelinde esnaf ve sanatkar var. Esnaf ve sanatkarımızın daha kolay krediye ulaşması gerekiyordu. Bunun içinde cazip olması ve ödeme kolaylığının sağlanması gerekiyordu` diye konuştu.

 -`ESNAF BORCUNUN KÖLESİDİR`

Akbank`ın ülkemizin en ücra köşesinde şubesi bulunduğunu kaydeden Palandöken `Ticari eşletmelerin gelişmesi için finans en önemli kaynaktır. Günümüzde bu teknoloji daha da gelişiyor ve hizmet kalitesinde farklılaşma oluyor. Yakında teknolojiye uygun esnaf dükkanları ve teşhir mekanları yapacağız ve birlikte bir veresiye kartı çıkaracağız. Geçmişte biliyorsunuz veresiye defterleri vardı. Sizlere ben bir bakkalım. Altının değerini sarraf insanın değerini de sarraf bilir. Biz de Akbank ile böyle bir ilişki kuruyoruz. Tezgahın arkasını görmek bakımından önemli bir çalışma yapıyoruz. O insanların tozlu rafları arasında insanların ne çektiğini görmek çok önemli. Esnaf kredilerinde en önemli bir yerdir esnaf. Çünkü  esnaf borcunun kölesidir. Borcunu ödemek için çaba sarf eder. Ben 52 yıllık bakkalım. Halen devam ediyor aynı adreste. Eminim ki bizimle çalışmak istediğinize ait sloganlarımız çok güzel. İnsanların kredi kartlarındaki borçlarına en az 1 aylık bir öteleme getirirseniz iyi olur. Milyonlarca insan ve aileleri bakımından esnaf ve sanatkar çok önemli. Çünkü 1 milyon 600 bin kişinin sahibi olduğu iş yerlerinde çalışanları da düşünürsek ülke nüfusunun yaklaşık 4`de birini temsil etmektedir. Bankanızın elemanlarını tebrik ediyorum. Hepsi güler yüzlü ama birde tozlu tezgahların arkasında yetişirseler daha iyi olur. Çünkü esnaf kendi yemediğini bir başkasına yedirmez ve kendi giymediğini başkasına giydirmez. Esnaf ve sanatkar ekonominin barometresidir. Esnaf ve sanatkar aynı zamanda sanayicinin ve tüccarın ilk yetiştiği fidanlıktır. Esnafın ve ülkenin huzuru her zaman korunmalıdır. Küçüklerin her zaman büyüklere karşı korunması gerekir. Esnaf ve sanatkara böyle avantajlı bir kredi kullanma imkanı sunmak ekonomiye önemli bir katma değer sağlayacaktır. Biz böyle bir iş birliğine başlamanın ilk adımını atmanın önemli olduğunu düşünüyoruz` şeklinde konuştu.