• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Geçinemediği için çalışan esnaf emeklisi cezalandırılıyor``


 

ANKARA- Emekli maaşları içerisinde BAĞ-KUR emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor. En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise, yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Verilen hak geri alınmaz. Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli` dedi.

 `GEÇİNEBİLSE ÇALIŞMAZ`
 Bağ-Kur`lu esnafın yüzde 80`inin aldığı maaşın ortalamasının 800 lira olduğunu söyleyen Palandöken, `BAĞ-KUR emeklisi geçinemiyor. Açlık sınırında maaş alıyor. Emekli olup ta çalışmaya devam ederse yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek zorunda kalıyor. Geçinemediği için çalışmak zorunda olan esnaf emeklisi cezalandırılıyor. Esnaf emeklisinin beklentisi destek priminin kaldırılması ve maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır` diye belirtti.

 `ESNAF İŞVEREN KONUMUNDA`
 Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu ifade eden Palandöken, `Oysa esnaf ve sanatkârlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkârlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkânı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkârlardan sosyal güvenlik destek primi almak,  gençlere iş imkânı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulaması kaldırılmalıdır` dedi.