• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken,` Kayıtdışı ekonomiyi azaltmalıyız`


 

ANKARA - Bilhassa kayıt dışı ekonomiyi azaltma konusunda yoğunlaşması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi palandöken, `Kayıt dışı ile mücadelenin artması ile 2002 yılında yüzde 32,4 olan kayıtdışılık 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 26,5`a kadar düştü. Fakat bu yeterli değil` dedi.

-`BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ VERGİ KAÇIRMAYI ZORLAŞTIRIYOR`

Gelişen teknolojilerin kayıtdışılığı önlemede artık işin zor kısmını bilgisayarların yatığını da kaydeden Palandöken, `Bilgisayar ve teknoloji sayesinde vergi kaçıranların işleri zorlaşıyor. Bundan 25 – 30 yıl önce beyan dışı bırakılan bir gelirin tespiti için ya bir ihbar yapılması ya da tesadüfen vergi incelemesine alınması gerekiyordu. Şimdi ise, BA – BS formları, yeni nesil POS cihazı ve yazarkasalar sayesinde kayda girmeyen bir gelir olduğunda, bunlar otomatik olarak sistemden çıkıyor. Geriye sadece, beyan dışı bırakılan vergi için vergi incelemesi başlatmak ve raporlama kalıyor. Bu sistemi, gelişmiş ülkelerin dahi örnek aldığını, bizden görerek kendilerine uygulamak istediklerini çok iyi biliyoruz. Vergi idaremizin teknolojiyi bu kadar verimli ve yerinde kullanmasından dolayı emeği geçen herkesi kutluyorum` diye konuştu.

-`KAYITDIŞILIKTA GELİNEN NOKTA BAŞARILI`

Kayıtdışı ekonominin gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 32,4 den yüzde 26,5`a kadar düştüğünü de ifade eden Bendevi Palandöken, `Kayıtdışılıkta gelinen bu nokta, ülkemiz için çok büyük bir başarıdır. Ancak yeterli değildir. Bu başarının arkasında, teknolojinin etkin bir şekilde kullanılması yatmaktadır. Ülkemizde vergi denetiminin en büyük zaafı, denetçilerin, olaylara ticaret yapanların gözüyle bakamamasıdır. Belki de denetçilerimizin hiçbiri bugüne kadar bir ticarethaneyi kendi adlarına işletmediler. Mutlaka aralarında esnaf çocuğu olanlar vardır, onlar bizi nispeten biraz daha iyi anlayabilirler ama yine de sabahın erken saatlerinde bir dükkânı açmanın, akşam evine bir lokma ekmek götürebilmenin sorumluluğunun nasıl ağır bir yük olduğunu ancak yaşayanlar bilir. Kayıt dışı ekonomi devletimiz kadar, vergisini dürüstçe ödeyen mükellefin de en büyük sorunudur. Özellikle, son yıllarda küresel büyüklükte firmaların ve zincir marketlerin piyasada hâkimiyetinin artmasıyla esnafımızın kâr oranları önemli ölçüde düşmüştür. Kâr oranları düştükçe kazanılan her kuruşun önemi daha da artmaktadır. Böyle bir durumda bir de vergi kaçırmak suretiyle haksız rekabet yaratılıyor olması, esnafımızın ayakta kalma ve mücadele etme gücünü kırmaktadır` dedi.